fbpx

Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem, czyli idealna botwinka na wiosnę i lato

by Kucharka w baletkach

Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem to dla mnie zawsze trochę taki zwiastun wiosny. Jak tylko widzę botwinkę na targu, od razu mam wrażenie, że zaraz ciepełko i lato.

Czasami, jak tym w roku, różnie to bywa. Jednak nadzieja zawsze jest, a botwinka na talerzu troszkę pociesza ;)

Przepisy na zupy z botwiny testuję bardzo często w okresie wiosenno-letnim. Najczęściej jest to po prostu chłodnik litewski, który uwielbiam jeść w lato. Pojawił się też tutaj barszcz ukraiński z botwiny, a także wegańska zupa z botwiny z mlekiem kokosowym.

Dzisiaj natomiast mam dla Was bardziej polski przepis na zupę, która smakuje niezwykle swojsko i domowo.



Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem  czyli idealna domowa botwinka

Zupy z botwiny gotowała nam mama i była to jedna z tych zup, które jadłyśmy tylko my. Moi bracia i tata nie wiedzieli, ile tracili ;) Podobnie zresztą było z moją ukochaną zupą koperkową.

Zupa z botwiny więc kojarzy mi się nie tylko z nadchodzącym latem, ale też za beztroskimi czasami szkolnymi. Może dlatego tak chętnie do niej wracam ;)

Botwinka jest smaczna, delikatna i idealnie pasuje podana z jajkiem. Jeśli dodasz do niej posiekany koperek, będzie jeszcze bardziej wiosenna i lekka. Zapraszam – przepyszna zupa botwinka to coś, co trzeba ugotować wiosną :)

Zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem, czyli łatwa wegetariańska botwinka

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 225 kalorii 10b, 25w, 10t, 5bł na porcję
Ocena 4.0/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

Bulion:

  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 opiekana cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól do smaku

Botwinka:

  • 1 duży pęczek botwiny
  • 4 ziemniaki (ok. 500 g)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4-6 łyżek mleka lub śmietanki
  • sól, pieprz
  • ew. świeży koperek
  • 4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE

Bulion:

  1. Marchewkę, pietruszkę obieramy. Wrzucamy do ok. 1 l wody z cebula, liściem, zielem i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 30 minut.
  2. Wyjmujemy warzywa i przyprawy. Solimy do smaku.

Botwinka:

  1. Buraczki od botwinki kroimy w kosteczkę lub w plasterki, a łodygi i liście siekamy. Ziemianki i kroimy w kosteczkę.
  2. Do bulionu wrzucamy botwinkę oraz ziemniaki. Ponownie gotujemy na średnim ogniu. ok. 20 minut.
  3. Po tym czasie zupę doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Dodajemy koperek i śmietankę. Zdejmujemy z ognia.
  5. Podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym w ćwiartki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Lena 27 kwietnia 2022 - 19:49

Nie dawałam nigdy jajka. Takiej botwinki już się chce

Odpowiedz
Nikola 11 maja 2022 - 10:48

Botwina to obowiązkowa zupa wiosną

Odpowiedz
Emilia 14 września 2022 - 11:56

Zupa wyszła bardzo dobra :)

Odpowiedz
Zadra 27 marca 2023 - 19:58

Zupka przednia! Pycha!

Odpowiedz

Skomentuj

Close