Zielona fasolka szparagowa to jedno z moich najukochańszych sezonowych warzyw i już nawet zamroziłam trochę, żeby móc pocieszyć się nią podczas zimnej złej zimy. I póki jest korzystam, a końcówki pieczołowicie odcinam oglądając serial lub film, żeby potem wszystko szybciej szło przy samym gotowaniu. I tym razem fasolka szparagowa stanowiła bazę dla mojej pięknej zielonej miseczki – zielona sałatka z fasolką szparagową, awokado i pietruszką przed Wami. Pełna witamin, bardzo zdrowa, szybka, lekko pikantna i bardzo smaczna. Ja podałam ją do kaszy jaglanej, do które całość cudownie pasowała, i pieczonego kurczaka. Przed weekendem trzeba trochę miejsca zrobić na weekendowe przyjemności, więc taka lekka zielona sałatka z fasolką szparagową, awokado i pietruszką nada się idealnie ;) A już jutro zapraszam na bardziej rozpustne smakołyki ;)
Zielona sałatka z fasolką szparagową, awokado i pietruszką
(2 porcje)
~ 400 g zielonej fasolki szparagowej (już bez końcówek)
~ 1 awokado (ok. 120-150 g miąższu)
~ kilka – kilkanaście kropel sosu tabasco (w zależności od preferencji ostrości ;))
~ 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
~ sok z 1/2 cytryny
~ sól, pieprz
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości – ok. 7 minut, a następnie kroimy na mniejsze części. Przekładamy do 2 salaterek. Następnie układamy pokrojone w plasterki awokado wkładając kilka pomiędzy fasolki. Skrapiamy sosem tabasco. Następnie wysypujemy posiekaną natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy. Smacznego :)
1 komentarz
Masz racje.. fasolka szparagowa jest pyszna i taka sałatka również musi ;)