fbpx

Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru

by Kucharka w baletkach

Te zdrowe pełnoziarniste herbatniki bez cukru to mała zapowiedź ciasta, które planowałam już od dłuższego czasu i zdrowa wersja herbatników była najtrudniejszym krokiem. Nie chciałam używać tych ze sklepu, bo niestety większość z nich nie ma zbyt obiecującego składu, ale w końcu udało mi się wyczarować przepyszne i łatwe zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru. Dodatek masła klarowanego sprawia, że są maślane i pięknie pachną, a dodatkowo są chrupiące i lekko słodkie. Są kruche, ale nie tak bardzo jak te sklepowe. Ale i tak smakują super! Jeżeli nie chcecie wykorzystywać ich do ciast polecam oblać je chociaż polewą z roztopionej czekolady albo karmelem z daktyli i masła orzechowego, żeby troszkę podkręcić słodkość – wtedy będą idealne (choć mi smakują nawet bez niczego ;)). A jako podstawa do ciast zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru sprawdzą się idealnie bez żadnych ulepszaczy. Zapraszam :)

Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru

~ 300 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ ½ łyżeczki sody oczyszczonej
~ 2-3 łyżki masła klarowanego (ok. 60 g, roztopionego)
~ 4 łyżki syropu klonowego
~ 3-4 łyżki wody

Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z proszkiem i sodą. Dodajemy masło, syrop klonowy i wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody). Wyrabiamy na jednolite ciasto (ma być zbite, ale nie lepiące). Rozwałkowujemy na prostokąt i dzielimy na herbatniki (ok. 30 sztuk powinno wyjść).

Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

18 komentarzy

Erisha 2 czerwca 2018 - 18:16

Pięknie się prezentują – zdrowo, domowo. Dla fanów chrupania ;)

Odpowiedz
Ervi 2 czerwca 2018 - 18:40

Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)

Odpowiedz
Ervisha 2 czerwca 2018 - 18:42

Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)

Odpowiedz
Mlody 5 stycznia 2020 - 13:35

Przepis bardzo fajny, tylko ciasto słabo się lepiło. Mam pytanie jakiej mąki używała pani do tego przepisu

Odpowiedz
pinkyyy 6 stycznia 2020 - 21:00

Oj nie mam pojęcia dlaczego :( użyłam mąki pełnoziarnistej, z lubelli chyba akurat wtedy. Zrobię na dniach z mąką innej firmy i zobaczę jak wyjdą. Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz
Kasia 22 lipca 2020 - 14:27

Fajny przepis. A czym można zastąpić syrop klonowy albo czy można z niego ,rezygnować?

Odpowiedz
pinkyyy 22 lipca 2020 - 19:42

Można zastąpić miodem albo syropem z agawy – całkowite zrezygnowanie sprawi, że w ogóle nie będą słodkie :(

Ervisha 2 czerwca 2018 - 19:02

Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)

Odpowiedz
Natalia Kudlińska 3 czerwca 2018 - 14:02

Kurczę nie wpadłam na to aby robić samemu herbatniki :) Czadowe!

Odpowiedz
Gosia 1 marca 2020 - 17:49

A można zastąpić masło klarowane olejem kokosowym, żeby było weganskie?

Odpowiedz
pinkyyy 3 marca 2020 - 08:29

Nie próbowałam, ale powinny wyjść. Choć dla mnie herbatniki powinny mieć tą maślaną nutę, dlatego użyłam masła :-)

Odpowiedz
Ewa 29 maja 2020 - 07:28

pół ŁYŻECZKI sody tak? O łyżeczki chodziło prawda?

Odpowiedz
pinkyyy 29 maja 2020 - 07:51

Tak, nie wiem jak to przeoczyłam, już poprawiam :)

Odpowiedz
Aneta Dudek 14 grudnia 2020 - 15:18

Czy zamiast syropu można dać ksylitol, erytrytol?? Jeśli tak to w jakich ilościach?

Odpowiedz
pinkyyy 15 grudnia 2020 - 14:16

Nie próbowałam, ale myślę, że tak – ok. 50 g powinno starczyć :)

Odpowiedz
Jabłuszko 11 października 2021 - 07:39

Czym można zastąpić masło, żeby były bardziej niskokaloryczne? Czy mogę użyć jogurtu lub musu jabłkowego…?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 11 października 2021 - 16:46

Niestety ciężko zastąpić masło w tych herbatnikach. To one zapewnia odpowiednią strukturę i właśnie tą fajną maślaną nutę. Jeżeli bardzo by Pani chciała obniżyć kaloryczność, można ewentualnie spróbować z margaryną roślinną (np. Delma z masłem ma 350 kcal/100 g, więc to więcej niż 2 razy mniej niż masło, które ma ok. 800 kcal/100 g ;)).

Odpowiedz
Jabłuszko 13 października 2021 - 12:37

Hmm… bardzo dziękuję, niestety nie mam zbytnio dostępu do innych maseł (za granicą…), ale właściwie nie byłoby to dla mnie tak tragiczne gdyby nie czuć było tak smaku herbatników – chodzi właściwie tylko o fajne ciastka. Wyszłyby więc ewentualnie też z jogurtem…?

Odpowiedz

Skomentuj

Close