Te zdrowe pełnoziarniste herbatniki bez cukru to mała zapowiedź ciasta, które planowałam już od dłuższego czasu i zdrowa wersja herbatników była najtrudniejszym krokiem. Nie chciałam używać tych ze sklepu, bo niestety większość z nich nie ma zbyt obiecującego składu, ale w końcu udało mi się wyczarować przepyszne i łatwe zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru. Dodatek masła klarowanego sprawia, że są maślane i pięknie pachną, a dodatkowo są chrupiące i lekko słodkie. Są kruche, ale nie tak bardzo jak te sklepowe. Ale i tak smakują super! Jeżeli nie chcecie wykorzystywać ich do ciast polecam oblać je chociaż polewą z roztopionej czekolady albo karmelem z daktyli i masła orzechowego, żeby troszkę podkręcić słodkość – wtedy będą idealne (choć mi smakują nawet bez niczego ;)). A jako podstawa do ciast zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru sprawdzą się idealnie bez żadnych ulepszaczy. Zapraszam :)
Zdrowe herbatniki pełnoziarniste bez cukru
~ 300 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ ½ łyżeczki sody oczyszczonej
~ 2-3 łyżki masła klarowanego (ok. 60 g, roztopionego)
~ 4 łyżki syropu klonowego
~ 3-4 łyżki wody
Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z proszkiem i sodą. Dodajemy masło, syrop klonowy i wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody). Wyrabiamy na jednolite ciasto (ma być zbite, ale nie lepiące). Rozwałkowujemy na prostokąt i dzielimy na herbatniki (ok. 30 sztuk powinno wyjść).
Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
18 komentarzy
Pięknie się prezentują – zdrowo, domowo. Dla fanów chrupania ;)
Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)
Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)
Przepis bardzo fajny, tylko ciasto słabo się lepiło. Mam pytanie jakiej mąki używała pani do tego przepisu
Oj nie mam pojęcia dlaczego :( użyłam mąki pełnoziarnistej, z lubelli chyba akurat wtedy. Zrobię na dniach z mąką innej firmy i zobaczę jak wyjdą. Pozdrawiam serdecznie :)
Fajny przepis. A czym można zastąpić syrop klonowy albo czy można z niego ,rezygnować?
Można zastąpić miodem albo syropem z agawy – całkowite zrezygnowanie sprawi, że w ogóle nie będą słodkie :(
Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)
Kurczę nie wpadłam na to aby robić samemu herbatniki :) Czadowe!
A można zastąpić masło klarowane olejem kokosowym, żeby było weganskie?
Nie próbowałam, ale powinny wyjść. Choć dla mnie herbatniki powinny mieć tą maślaną nutę, dlatego użyłam masła :-)
pół ŁYŻECZKI sody tak? O łyżeczki chodziło prawda?
Tak, nie wiem jak to przeoczyłam, już poprawiam :)
Czy zamiast syropu można dać ksylitol, erytrytol?? Jeśli tak to w jakich ilościach?
Nie próbowałam, ale myślę, że tak – ok. 50 g powinno starczyć :)
Czym można zastąpić masło, żeby były bardziej niskokaloryczne? Czy mogę użyć jogurtu lub musu jabłkowego…?
Niestety ciężko zastąpić masło w tych herbatnikach. To one zapewnia odpowiednią strukturę i właśnie tą fajną maślaną nutę. Jeżeli bardzo by Pani chciała obniżyć kaloryczność, można ewentualnie spróbować z margaryną roślinną (np. Delma z masłem ma 350 kcal/100 g, więc to więcej niż 2 razy mniej niż masło, które ma ok. 800 kcal/100 g ;)).
Hmm… bardzo dziękuję, niestety nie mam zbytnio dostępu do innych maseł (za granicą…), ale właściwie nie byłoby to dla mnie tak tragiczne gdyby nie czuć było tak smaku herbatników – chodzi właściwie tylko o fajne ciastka. Wyszłyby więc ewentualnie też z jogurtem…?