Ostatnio, jak już wspominałam, wiele u mnie ciast. A znalazłam też w czeluściach zamrażalnika ostatnie puree dyniowe i stwierdziłam, że z połączeniu z borówkami może wyjść coś naprawdę cudownego. I się nie myliłam. Zdrowe ciasto dyniowe z borówkami bez cukru to jedno z najlepszych wilgotnych fit ciast w mojej karierze, do którego na pewno będę bardzo często wracać. Dynia i banan sprawiają, że całość jest przyjemnie słodka, ale nie przesłodzona, a borówki idealnie z tą lekką słodyczą się komponują puszczając sok przy każdym wbiciu widelczyka i sprawiając, że całość jest jeszcze smaczniejsza. I naprawdę nie wiem, jak kiedykolwiek mogłam twierdzić, że nie jestem fanką dyni, bo teraz mogłabym jeść ją codziennie – jest idealna zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Zdrowe ciasto dyniowe z borówkami nada się idealnie na deser, ale również na śniadanie. Nie zawiera cukru, jest przyjemnie słodkie i wilgotne dzięki dyni i bananowi, lekko soczyste dzięki borówkom i niesamowicie smaczne. Polecam bardzo, idealny wypiek na weekend :)
Zdrowe ciasto dyniowe z borówkami bez cukru
(keksówka 20×11 cm)
~ 150 g puree z dyni piżmowej (czyli ok. 200 g surowej dyni upieczonej w piekarniku)
~ 100 g mąki gryczanej lub owsianej
~ 50 g odżywki białkowej bezsmakowej (lub mąki kokosowej)
~ 1 jajko
~ 1 duży dojrzały banan (ok. 110 g miąższu)
~ 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)
~ 1 płaska łyżeczka cynamonu
~ 150 g borówek
Puree z dyni miksujemy blenderem z pokrojonym w plasterki bananem. Dodajemy jajko, mąkę wymieszaną z odżywką białkową i cynamonem oraz mało orzechowe. Wszystko ponownie miksujemy blenderem i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (polecam silikonową, z nią nie trzeba nic robić ;)). Na wierzch wysypujemy równomiernie borówki. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Wiele razy miałam już robić ciasto dyniowe, ale za każdym razem gdy robię dynię to zjadam ją bez dodatków bo UWIELBIAM!
Sprawia wrażenie brownie :)