Weekend powoli się kończy, ale na jego ostatnie tchnienia mam dla Was kolejne słodkości. A tym razem bardzo zdrowe, bardzo owocowe i bardzo smaczne, czyli zdrowe batoniki owsiane bez mąki, masła i cukru :) Już dawno dawno wpadło mi w oko i przypomniałam sobie o nim, kiedy tata wniósł dwa ogromne słoiki miodu, a ja właśnie myślałam, co by tutaj upichcić. I szybko udało mi się znaleźć u anyżkowo ciasto, o którym pomyślałam, a które, u mnie, koniec końców przekształciło się w owsiane batoniki. I to jakie zdrowe! Bez cukru, masła czy mąki, a za to z płatkami owsianymi, miodem i z nutką lata, czyli z truskawkami i jagodami. I smakowały każdemu :) Róbcie koniecznie, bo zdrowe batoniki owsiane bez mąki, masła i cukru są przepyszne <3
Zdrowe batoniki owsiane bez mąki, masła i cukru
(blaszka 20×20 cm, ok. 8 sztuk)
~ 3 szklanki płatków owsianych
~ 2/3 szklanki miodu
~ 2/3 szklanki wody
~ 2 łyżki syropu klonowego
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1 duża szklanka truskawek (żeby aż się wysypywały :D)
~ 1 duża szklanka jagód
Truskawki w całości, jagody i połowę miodu umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, żeby wszystko się ładnie połączyło i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje i będzie miała konsystencję frużeliny (potrwa to ok. 30 minut, więc bądźcie cierpliwi ;))
1,5 szklanki płatków owsianych miksujemy na sypką masę. Mieszamy z resztą płatków, cynamonem. Dodajemy resztę miodu,wodę i syrop klonowy. Mieszamy dokładnie – masa będzie zbita. Następnie połowę masę wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem i dociskamy palcami. Wykładamy równomiernie masę owocową, a na wierzch resztę masy z płatków owsianych. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na batoniki. Smacznego zdrowego! :)
4 komentarze
Jak ciacho :D
Wyglądają cudownie :) Bardzo mi się podoba warstwa owocowa – rzadko można spotkać taką w batonikach :) Z takich składników musiały smakować wspaniale :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
Bardzo fajna, zdrowa przekąska :)