fbpx

Wrap z pieczonym kalafiorem i serem mozzarella

by Kucharka w baletkach

Wrap z pieczonym kalafiorem i serem mozzarella to przepyszny wegetariański wrap, który można zrobić dosłownie w kilka chwil. Jeśli ma się wcześniej przygotowany najlepszy pieczony kalafior.

Choć, prawdę mówiąc, nawet jeśli nie to taki pieczony kalafior to 5 minut pracy, a potem 20 minut czekania, aż się upiecze. Więc nie jest ani trudny ani czasochłonny do przygotowania.

Ja zazwyczaj robię go na zapas i przetrzymuję w pojemniku do 3 dni. Choć rzadko tyle wytrzymuje w lodówce, bo jest tak smaczny, że go się cały czas podjada. Najczęściej podaję go jako dostawkę do obiadów na bazie ryżu czy kaszy. Jednak, ostatnio miałam ochotę na taki jesienny wrap z dużą ilością ciągnącego się sera. Taki powiedzmy mały comfort food. I ten wrap idealnie się w to wpasował.

Comfort food to oczywiście dla każdego coś innego. U mnie to są różnego rodzaju kluchy w sosie, ale musi w nim być też ciągnący się ser. Tutaj szczególnie upodobałam sobie gnocchi w sosie pomidorowym, ale wrap z serem to też zawsze świetna opcja. Poza kluchami na wytrawnie, to też kluski gotowane na mleku, jak te jabłkowe albo batatowe.

I takie comfort food świetnie sprawdza się właśnie jesienią. Na zewnątrz jest różnie, ale zazwyczaj ponuro, a ciemno robi się już o 16. Tym bardziej sprzyja to zaszyciu się w domu i zjedzeniu czegoś przyjemnego. Nic też dziwnego, że zimą wiele osób powiększa nieco swoją wagę ;)

Wrap z pieczonym kalafiorem i serem mozzarella to fit comfort food

Jednak, zapewniam, że ten wrap z kalafiorem i serem to fit comfort wrap. Jeden potrafi porządnie nasycić i nie trzeba się obawiać o aspekty zdrowotne czy rozmiarowe ;) Jest to więc przyjemny zdrowy i sycący posiłek w jednym.

Ten wrap jest też naprawdę pięknie skomponowany. Mamy tu lekko karmelową mięsistą dynię, wyrazisty lekko dymny kalafior i ciągnącą się delikatną mozzarellę. Takie połączenie można wykorzystać nie tylko we wrapie, ale nawet na kanapce czy makaronie.

Zapraszam :)

Wrap z pieczonym kalafiorem i serem mozzarella

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 550 kalorii 28B, 70W, 19T, 6bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 2 placki typu lawasz lub tortilla (każdy po 65 g; bardzo polecam lawasz z biedronki, ma super skład i smak)
  • 2/3 pieczonego kalafiora z tego przepisu
  • 160 g pieczonej dyni (200 g surowej upieczonej do miękkości w 200 stopniach)
  • 150 g sera mozzarella startego
  • 1 garść natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię i pieczony kalafior podgrzewamy (chyba, że mamy pieczone na świeżo).
  2. Rozgrzewamy płaską patelnię do naleśników.
  3. Na środku placków rozkładamy rozgniecioną widelcem dynię.
  4. Na dyni układamy kalafior, na nim posiekaną natkę pietruszki i ser.
  5. Zawijamy krótsze boki do środka i zawijamy jak burrito, żeby farsz znalazł się w środku.
  6. Zwinięte tortille wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
  7. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż się lekko zarumienią i zrobią chrupiące. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close