Już za tydzień staruje kolejna ricottowa akcja, więc pomyślałam, że może w tym tygodniu w ramach małej rozgrzewki zgotuję Wam trochę włoskiej kuchni, która jest jedną z moich ulubionych. Generalnie chyba najbardziej właśnie urzekają mnie kuchnie śródziemnomorskie – kojarzą mi się z jakąś taką świeżością i błogością… Tym razem mam dla Was włoski gulasz z wołowiny, która w oryginale nazywa się Spezzatino di manzo, do której idealnie pasuje polenta. To był pierwszy raz, kiedy ją przyrządziłam, więc chciałam, żeby było tradycyjnie i smacznie. I choć gulasz wymaga trochę pracy i czasu to naprawdę warto go przygotować. Długie duszenie mięsa sprawia, że jest miękkie i przepełnione aromatem. I idealnie pasuje do delikatnej kukurydzianej polenty. W Internecie natknęłam się w większości na przepisy z użyciem kaszki kukurydzianej, ale z powodzeniem można użyć mąki kukurydzianej, na co zdecydowałam się też ja ;) Więc zapraszam na włoską ucztę, trochę zachodu czasem się opłaca ;)
Włoski gulasz z wołowiny z polentą (Spezzatino di manzo)
(2 porcje)
~ 1 cebula
~ 1 marchewka
~ 1 łodyga selera naciowego (ja pominęłam ;))
~ 250 g wołowiny na gulasz
~ 1/4 szklanki bulionu
~ 1/4 szklanki czerwonego wina
~ 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
~ 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (chyba, że macie świeży ;))
~ 1 liść laurowy
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki oliwy
Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy marchewkę pokrojoną w półkola i posiekany seler naciowy. Smażymy do miękkości warzyw.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę. Całość solimy i pieprzymy. Zmniejszamy ogień na średni i dolewamy wino. Po ok. 2-3 minutach dodajemy rozmaryn i liść laurowy, a także bulion. Mieszamy dokładnie i przykrywamy. Zostawiamy na średnim ogniu na ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie i wyjmujemy liść laurowy. W razie potrzeby zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną (mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3-4 łyżkami wody i dolewamy do sosu postawionego na ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje ;)).
Polenta:
~ 1 szklanka mąki kukurydzianej
~ 3 szklanki wody
~ solidna szczypta soli
Wodę zagotowujemy w rondelku i solimy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut mieszając, aż masa stanie się gęsta. Następnie wylewamy na 2 talerze i odstawiamy na 5 minut.
Gdy polenta już lekko odpocznie dodajemy do niej gulasz i zajadamy. Smacznego :)
2 komentarze
Ładnie podane :)
pysznie wygląda