Wołowina z brokułami po chińsku to przepyszny łatwy sposób na coś innego z wołowiny. Innego niż popularny rosyjski stroganow czy nasze rodzime bitki lub zrazy.
Ta wołowina po chińsku pozwala na poznanie zupełnie innych, bardziej wyrazistych, smaków. Najlepiej podać ją z makaronem ryżowym lub ryżem, żeby nadmiar sosu na nie spływał i nadawał im fajny smaczek.
Wołowina z brokułami po chińsku, czyli łatwy szybki obiad
Popularne „chińczyki”, czyli restauracje chińskie zazwyczaj potrzebują maksymalnie 10 minut. Tyle im starcza, żeby podać nam michę pełną pysznego ciepłego makaronu lub ryżu z warzywami i mięsem. Choć nie wszystkie przepisy chińskie są ekspresowe, to jednak, z odpowiednim sprzętem i wysokim ogniem, można znaleźć wśród nich błyskawiczne dania.
Ta wołowina po chińsku przyrządzana jest metodą stir-fry. To metoda, która polega na krótkim smażeniu w bardzo wysokiej temperaturze jednocześnie mieszając. Najlepiej do jej przyrządzenia użyć właśnie woka. Gwarantuje on równomierne nagrzanie się składników i możliwość podrzucania (lub mieszania ruszając po postu ;)).
Zapewniam jednak, że ta metoda to nic trudnego. Jednak, trzeba uważać, żeby nie przytrzymać wołowiny za długo. Za długie smażenie sprawi, że wyjdzie niesmaczna, a warzywa stracą swoją jędrność. Bardzo polecam spróbować. Jeśli choć raz Ci wyjdzie coś tą metodą, na pewno wrócisz do niej bardzo często ;)
SKŁADNIKI
- 300 g wołowiny (u mnie polędwica)
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1/2 brokuł (250 g)
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania
PRZYGOTOWANIE
- Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy 3-4 minuty w gorącej wodzie.
- Cebulę siekamy w pióra, czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, marchewki w cieniutkie paseczki, a wołowinę w paski.
- Rozgrzewamy wok i wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę. Smażymy 1-2 minuty.
- Do woka wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony po 1-2 minuty.
- Wlewamy sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy brokuły i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aż mąka sprawi, że sos będzie bardziej gęsty.
- Zdejmujemy z ognia i podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego :)
3 komentarze
ja także za zrazami nie przepadam, ale za to uwielbiam kuchnię chińską. wszelkie dania z warzywami, ryżem i sosem sojowym mogłabym jeść na okrągło :)
Smakowity obiadek
Mięso… To nie dla mnie ;P