fbpx

Wegańskie pancakes bananowe

by Kucharka w baletkach

Na dobre rozpoczęcie dnia mam dzisiaj dla Was nieskomplikowane wegańskie pancakes bananowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie i wymagające niewielkiej ilości składników. Pamiętam, że jak próbowałam właśnie takie znaleźć trafiałam na same przepisy z dużą ilością dziwnych składników, więc w końcu zrobiłam po swojemu i wyszło super. Nie mówię, że te przepisy zawierające mąki z kosmosu , jakieś octy jabłkowe czy inne rzeczy są złe, ale ja rano potrzebuję prostoty i minimalizmu ;-) Dlatego ja na leniwe bezstresowe śniadanie proponuję złapanie mąki, proszku, banana i mleka sojowego (w wersji wegetariańskiej może być zwykłe mleko ;)), zmieszanie tego wszystkiego, usmażenie paru placków w parę minut i rozkoszowanie się pięknym dniem. Prostota to czasem remedium na wszystko ;)

Wegańskie pancakes bananowe

(2 porcje)

~ 150 g mąki pszennej (razowej lub zwykłej)
~ 1 średni banan
~ 3/4 szklanki mleka sojowego
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banana rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy blenderem na papkę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Dolewamy mleko i ok. 1/4 szklanki wody. Mieszamy dokładnie trzepaczką.

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody ;)).

Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Łyżką nakładamy porcje ciasta (ok. 2 łyżki na placek). Smażymy na średnim ogniu z każdej strony ok. 1-2 minuty.

Podajemy z owocami, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Ervisha 17 września 2016 - 09:56

Wyszły Ci idealne… przepyszne same w sobie ;) Smak tkwi w ich prostocie ;)

Odpowiedz
Ania S 17 września 2016 - 12:01

Placki bananowe bardzo lubię, ale nie robię ich często – ostatnio jem z jabłkami, czasem ze śliwkami, a dzisiaj część zrobiłam z dynią :)

Odpowiedz
Patrycja 17 września 2016 - 14:28

I takie placuszki są najlepsze, bez zbędnego kombinowania! :)

Odpowiedz
Anulla 17 września 2016 - 18:49

śniadanie idealne :) bananowe placuszki bardzo lubię :)

Odpowiedz
Lady laura. 19 września 2016 - 13:30

Robię często ,pycha.

Odpowiedz
Paulina 30 sierpnia 2020 - 09:03

Jaka jest konsystencja placuszków po usmażeniu?

Odpowiedz
pinkyyy 30 sierpnia 2020 - 15:05

Miękkie w środku, leciutko chrupiące na zewnątrz – chrupkość zależy do czasu trzymania na patelni, jak dłużej będą bardziej, ale można trzymać krótko i mieć super delikatne i całe mięciutkie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close