Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową to swego czasu były moje ulubione wegańskie naleśniki.
Wciąż kocham naleśniki gryczane. Zawsze usmażę naleśniki z mąki gryczanej, jeżeli mam wybór. Idealnie pasuje mi do moich ukochanych duszonych jabłek z cynamonem. Jednak, równie dobrze smakuje z moim ulubionym nadzieniem do naleśników na słono, czyli szpinakiem.
Zresztą naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą pojawiły się już na blogu. Brakuje mi tylko wersji na słodko z jabłkami, ale rano, przed jedzeniem, nie mam cierpliwości do robienia zdjęć ;)
Dzisiaj jednak mam propozycję na równie pyszne nadzienie co szpinakowe, czyli fasolka szparagowa i hummus. Jeżeli wcześniej nie było okazji spróbować tego duetu, to bardzo polecam, bo smakuje naprawdę świetnie. Dodatkowo, tutaj w połączeniu z gryką smakuje jeszcze lepiej :)
Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową na obiad lub kolację idealna
Dla mnie naleśniki to zresztą idealny comfort food. Większość ludzi, pewnie normalniejszych niż ja, poszłoby w zapiekanki ociekające serem, słodycze lub słodkie puddingi. Ja jednak idę w wytrawne naleśniki ze szpinakiem albo właśnie hummusem i fasolką szparagową.
Te naleśniki gryczane są nie tylko pyszne, ale też bezglutenowe i roślinne. Zainspirowała mnie do nich francuska kuchnia i francuskie galettes bretonnes. Przepisów na nie jest mnóstwo, równie dużo jest z jajkiem, jak i bez. Jednak Rachel Khoo w swojej książce robi gryczane ciasto na naleśniki bez jajek. Więc stwierdziłam, że warto spróbować.
I cieszę się bardzo, że spróbowałam, bo te wegańskie naleśniki gryczane okazały się łatwe i szybkie do zrobienia. Bardzo polecam spróbować. W wersji z hummusem i fasolką smakują idealnie :)
SKŁADNIKI
Wegańskie naleśniki gryczane:
- 150 g mąki gryczanej
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju (do natłuszczenia patelni)
Nadzienie:
- 300 g fasolki szparagowej
- 200 g hummusu (polecam domowy hummus ;))
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Wegańskie naleśniki gryczane:
- Mąkę gryczaną mieszamy z wodą energicznie trzepaczką, a następnie solimy. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.
- Następnie mieszamy, dolewamy troszkę wody w razie potrzeby.
- Rozgrzewamy porządnie patelnię, natłuszczamy ją i smażymy naleśniki (powinno wyjść 5 sztuk).
PS: Jeśli wolisz, możesz zrobić tradycyjne naleśniki wegańskie ze zwykłej mąki, przepis tutaj.
Nadzienie:
- Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki i gotujemy ją ok. 8 minut w osolonym wrzątku (aż będzie miękka).
- Naleśniki smarujemy hummusem (dość grubo). Posypujemy posiekaną natką pietruszki, solimy i pieprzymy w razie potrzeby (w zależności od gustu ;)).
- Nakładamy fasolkę szparagową i zawijamy jak burrito.
- Obsmażamy jeszcze chwilkę na patelni z każdej strony, jeśli chcemy, żeby zrobiły się lekko chrupiące. Smacznego :)
5 komentarzy
Gryczane naleśniki są pyszne :)
Te naleśniki wołają moje imię :D Kocham połączenie hummusu z fasolką szparagową!
Ciekawe nadzienie :)) i fajne naleśniczki – nie było problemu z rozpadaniem się ich na mące gryczanej?
Cieszę się, że się podoba :) O dziwo nie- sama byłam zaskoczona, ale mąka gryczana to mała czarodziejka :) I oczywiście niezbędna jest dobra patelnia – mi bardzo służy moja ukochana teflonowa specjalnie do naleśników :)
Taką wersję na pewno polubię, super przepis :)