fbpx

Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową

by Kucharka w baletkach

Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową to swego czasu były moje ulubione wegańskie naleśniki.

Wciąż kocham naleśniki gryczane. Zawsze usmażę naleśniki z mąki gryczanej, jeżeli mam wybór. Idealnie pasuje mi do moich ukochanych duszonych jabłek z cynamonem. Jednak, równie dobrze smakuje z moim ulubionym nadzieniem do naleśników na słono, czyli szpinakiem.

Zresztą naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą pojawiły się już na blogu. Brakuje mi tylko wersji na słodko z jabłkami, ale rano, przed jedzeniem, nie mam cierpliwości do robienia zdjęć ;)

Dzisiaj jednak mam propozycję na równie pyszne nadzienie co szpinakowe, czyli fasolka szparagowa i hummus. Jeżeli wcześniej nie było okazji spróbować tego duetu, to bardzo polecam, bo smakuje naprawdę świetnie. Dodatkowo, tutaj w połączeniu z gryką smakuje jeszcze lepiej :)

Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową na obiad lub kolację idealna

Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową na talerzu białym

Dla mnie naleśniki to zresztą idealny comfort food. Większość ludzi, pewnie normalniejszych niż ja, poszłoby w zapiekanki ociekające serem, słodycze lub słodkie puddingi. Ja jednak idę w wytrawne naleśniki ze szpinakiem albo właśnie hummusem i fasolką szparagową.

Te naleśniki gryczane są nie tylko pyszne, ale też bezglutenowe i roślinne. Zainspirowała mnie do nich francuska kuchnia i francuskie galettes bretonnes. Przepisów na nie jest mnóstwo, równie dużo jest z jajkiem, jak i bez. Jednak Rachel Khoo w swojej książce robi gryczane ciasto na naleśniki bez jajek. Więc stwierdziłam, że warto spróbować.

I cieszę się bardzo, że spróbowałam, bo te wegańskie naleśniki gryczane okazały się łatwe i szybkie do zrobienia. Bardzo polecam spróbować. W wersji z hummusem i fasolką smakują idealnie :)

Wegańskie gryczane naleśniki z hummusem i fasolką szparagową

Drukuj
Liczba porcji: 5 (sztuk) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 207 kalorii 8 g białka, 31 g węglowodanów, 7 g tłuszczy, 5 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Wegańskie naleśniki gryczane:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (do natłuszczenia patelni)

Nadzienie:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 200 g hummusu (polecam domowy hummus ;))
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Wegańskie naleśniki gryczane:

  1. Mąkę gryczaną mieszamy z wodą energicznie trzepaczką, a następnie solimy. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.
  2. Następnie mieszamy, dolewamy troszkę wody w razie potrzeby.
  3. Rozgrzewamy porządnie patelnię, natłuszczamy ją i smażymy naleśniki (powinno wyjść 5 sztuk).

PS: Jeśli wolisz, możesz zrobić tradycyjne naleśniki wegańskie ze zwykłej mąki, przepis tutaj

Nadzienie:

  1. Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki i gotujemy ją ok. 8 minut w osolonym wrzątku (aż będzie miękka).
  2. Naleśniki smarujemy hummusem (dość grubo). Posypujemy posiekaną natką pietruszki, solimy i pieprzymy w razie potrzeby (w zależności od gustu ;)).
  3. Nakładamy fasolkę szparagową i zawijamy jak burrito.
  4. Obsmażamy jeszcze chwilkę na patelni z każdej strony, jeśli chcemy,  żeby zrobiły się lekko chrupiące. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervisha 10 września 2018 - 17:11

Gryczane naleśniki są pyszne :)

Odpowiedz
Natalia 11 września 2018 - 09:26

Te naleśniki wołają moje imię :D Kocham połączenie hummusu z fasolką szparagową!

Odpowiedz
Wege Psycholek 12 września 2018 - 13:56

Ciekawe nadzienie :)) i fajne naleśniczki – nie było problemu z rozpadaniem się ich na mące gryczanej?

Odpowiedz
pinkyyy 12 września 2018 - 19:05

Cieszę się, że się podoba :) O dziwo nie- sama byłam zaskoczona, ale mąka gryczana to mała czarodziejka :) I oczywiście niezbędna jest dobra patelnia – mi bardzo służy moja ukochana teflonowa specjalnie do naleśników :)

Odpowiedz
Paula 9 marca 2020 - 09:47

Taką wersję na pewno polubię, super przepis :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close