Oryginalnych potraw z użyciem botwinki ciąg dalszy i dzisiaj ma dla Was przepyszne wegańskie kotlety, które ostatnio skradły mi serce – cudowne wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy. Chyba najprostsze i najmniej pracochłonne, jak tylko się dało, bo użyłam ciecierzycy z puszki (oczywiście można normalnie namoczyć suchą), są właściwie dwuskładnikowe (poza przyprawami) i pieczemy je zamiast bawić się w smażenie. Szczerze powiedziawszy średnio byłam na początku przekonana, że cieciorka z botwinką będą się lubić, ale okazało się, że idealnie do siebie pasują <3 Dużą rolę odgrywają tutaj też przyprawy i warto dodać trochę ostrości ostrą papryką, bo świetnie tutaj pasuje. A wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy są wręcz uzależniające, bo robiłam je 3 razy pod rząd :p Polecam bardzo :)
Wegańskie burgery z botwinki i ciecierzycy
(ok. 6 sztuk, 2 porcje)
~ 1 puszka z ciecierzycy (240 g po odlaniu płynu; lub 100 g suchej ciecierzycy, którą trzeba zamoczyć dzień wcześniej i ugotować do miękkości następnego dnia)
~ 150 g łodyżek i buraczków botwinki (bez liści)
~ sól, pieprz
~ ½ łyżeczki kminu rzymskiego
~ ½ łyżeczki czosnku granulowanego
~ ½ łyżeczki słodkiej papryki
~ ½ łyżeczki suszonej kolendry
~ ¼ łyżeczki ostrej papryki
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy, a następnie oddzielamy od siebie buraczki i łodygi. Buraczki kroimy w kostkę, a łodygi na mniejsze części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 minut). Wyjmujemy i lekko studzimy.
Z ciecierzycy odlewamy płyn (czyli aquafabę – warto zachować i zrobić z niej np. mus czekoladowy, wegańską bezę albo lody ;)). Przelewamy wodą i osuszamy. Następnie umieszczamy w misce razem z botwinką. Miksujemy je razem blenderem na jednolitą masę.
Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje i w dłoniach formujemy burgery. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Podajemy z ugotowaną kaszą/ryżem (ja bardzo polecam podsmażenie cebuli na odrobinie oliwy, dodanie posiekanych liści botwinki, ugotowanej kaszy jaglanej lub bulgur i sera np. mozzarelli lub parmezanu – idealnie pasuje i jest przepyszne <3). Smacznego :)
5 komentarzy
MAsz świetne pomysły :)
Dziękuję kochana <3
Nie ma za co :*
Nie mogę skomentować wpisu z herbatnikami ;/
Wyglądają tak domowo, zdrowo, smacznie, chrupiaco – dla fanow chrupania :)
Dziękuję kochana i nie wiem co za problem wystąpił :( Ale komentarz pod herbatnikami się pojawił :)
Nie znoszę botwinki, ale powiem Ci, że w tych burgerach chyba b przeszła :D