fbpx

Wegański pasztet z soczewicy i batatów

by Kucharka w baletkach

Wegański pasztet z soczewicy i batatów to efekt mojego zauroczenia kuchnią roślinną.

Muszę przyznać, że ostatnio inspiracje głównie czerpię z blogów wegańskich. Powoli odkrywam, jaka ta kuchnia jest smaczna i jak ogromny ma potencjał. Chociaż wciąż nie umiałabym porzucić mięsa, to lubię czasem spróbować czegoś zupełnie innego.

Odkąd zrobiłyśmy z przyjaciółką wegańskie burgery z marchewki, które świetnie się trzymały, nie rozlatywały i nie potrzebowały żadnego jajka, to jeszcze bardziej uwierzyłam w kuchnię wegańską.

Od tego czasu wpadłam wręcz w pasztetowy szał. Dotąd na blogu pojawił się pasztet na bazie kaszy jaglanej i warzyw. Potem pojawiły się też inne, jeszcze niepublikowane ;) Dzisiaj natomiast mam dla Was absolutnie przepyszny pasztet z soczewicy i batatów.

Postawiłam na połączenie czerwonej soczewicy i batatów i wegański pasztet wyszedł przewspaniały. Jest lekko słodki, o zdecydowanym, głębokim smaku. Taki pasztet jest idealny do kanapek, jak i jedzony po prostu jako przekąska.

Konieczny do spróbowania! Nawet nie starcza mi słów, żeby Wam polecić wegański pasztet z soczewicy i batatów. Chyba jest po prostu zbyt smaczny, by słowa mogły go opisać. Przekonajcie się sami ;)

PS: Piekłam go w foremkach od muffinek, bo nie mam tutaj pod ręką odpowiedniej foremki, ale można go upiec w zwykłej keksówce ;)

Wegański pasztet z soczewicy i batatów

Drukuj
Liczba porcji: 10 (keksówka 20x11 cm/20 foremek na muffinki) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 170 kalorii 7b, 28w, 4t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej suchej
  • 200 g czerwonej soczewicy suchej
  • 400 g upieczonych batatów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu wydłużając ten czas o 2-3 minuty. Odstawiamy.
  2. Soczewicę również gotujemy również do miękkości.
  3. Kaszę, soczewicę i bataty miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę.
  4. Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oleju, aż będzie rumiana. Dodajemy do zmiksowanej masy i dobrze mieszamy. Dodajemy paprykę, kmin, cynamon, pietruszkę. Solidnie solimy i pieprzymy.
  5. Wszystko mieszamy łyżką i przekładamy do keksówki lub foremek do muffinek.
  6. Pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.
  7. Wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego :)
Wegański pasztet z soczewicy i batatów w formie muffinek

coś na dokładkę?

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 21 marca 2015 - 11:40

przepyszne paszteciki!

Odpowiedz
Ervisha 21 marca 2015 - 13:47

Apetyczne ;)

Odpowiedz
Daria 21 marca 2015 - 15:23

bardzo fajny pomysł na paszteciki – moje smaki ! ;)

Odpowiedz
Agnieszka 22 marca 2015 - 08:43

Kolejna świetna batatowa propozycja.

Odpowiedz
Anonimowy 31 maja 2015 - 10:15

Czy można do pasztetu dodać szparagi? :)

Odpowiedz
admin 31 maja 2015 - 13:30

Tak, ale myślę,że lepiej je najpierw krótko zblanszować, żeby twarde nie wyszły. I nie miksować a wrzucić w całości lub lekko pokrojone ;) W ogóle ciekawe połączenie wyjdzie – bataty i szparagi, muszę koniecznie spróbować :)

Odpowiedz
Anonimowy 19 października 2016 - 18:24

Czy moze byc kasza gryczana?

Odpowiedz
admin 20 października 2016 - 05:25

Obawiam się, że nie. Kasza jaglana jest bardziej "klejąca" i dobrze trzyma pasztet, a kasza gryczana może być zbyt sypka, aby sobie z tym poradzić :(

Odpowiedz

Skomentuj

Close