Wegańska Wielkanoc jeszcze kilka lat temu pewnie wzbudziłaby wiele kontrowersji. Jak to Wielkanoc bez jajek, mięsa, pasztetów i białej kiełbasy? A tak można?
Na szczęście czasy się troszkę zmieniły. Dieta roślinna cieszy się już ogromną popularnością. Nikogo więc specjalnie nie dziwi pasztet z soczewicy, a nie z mięsa. Nikt też nie kręci nosem na mazurek bez tradycyjnego kajmaku. Może „sztuczne wegańskie jajka” mogą kogoś zaszokować. Jednak na pewno dużo mniej niż kilka lat temu ;)
Jednak patrząc na tradycyjne polskie stoły, to trzeba przyznać, że Wielkanoc to wyjątkowe niewegańskie święto i nie ma czegoś takiego jak tradycyjne wegańskie śniadanie wielkanocne.
Wigilia to jeszcze wegańskie pierogi z kapustą i grzybami i barszcz. A tradycyjna Wielkanoc? Żurek na białej kiełbasie i jeszcze z jajkiem. Na szczęście można przygotować podobne nieco odświeżone roślinne wersje tradycyjnych wielkanocnych potraw.
Przygotowałam więc zestawienie, które ułatwi zweganizowanie Wielkanocy. U mnie w domu zazwyczaj jest tradycyjnie, ale zawsze też dorzucam pasztet z soczewicy i przynajmniej jeden mazurek na bazie masła orzechowego i daktyli. I nikt nie narzeka na ten wegański akcent w Wielkanoc. A co innego można jeszcze postawić na stole wielkanocnym bez jajek i bez mięsa?
Wegańska Wielkanoc – przepisy na roślinne tradycyjne dania wielkanocne
1# Żurek z solą wędzoną i białą kiełbasą
Sól wędzona to przecudowny składnik, który dodaje tej przyjemnej i tak pożądanej wędzonej nuty w żurku. Żurek jest pełen smaku, lekko wędzony i naprawdę pyszny. Tylko koniecznie przygotuj do niego domowy zakwas, to gwarant pysznego żurku ;)
2# Żurek z tofu wędzonym
Ten żurek z tofu wędzonym to cudowny zamiennik tradycyjnego żurku wielkanocnego na Wielkanoc. Podanie go dodatkowo z wegańskim jajkiem sprawi, że w niczym nie bedzie odstawał od oryginału.
3# Biała kiełbasa z fasoli
Biała kiełbasa z fasoli będzie idealna do żurku, ale też na kanapki. Ja dużo bardziej wolę roślinną wersję niż tradycyjną miesną kiełbasę, więc tym bardziej polecam ;)
4# Jajka z mleka sojowego
Wegańskie jajka na twardo bardziej wyglądają niż smakują jak jajka ;) Są jednak naprawdę smaczne, świetnie pasują do żurku, ale też na kanapki. Na pewno każdego miło zaskoczą!
5# Majonez z aquafaby
Jak jajka to musi być też majonez. Ten zrobiony z wody z puszki z ciecierzecy to świenty przepis na wegańskie wielkanocne śniadanie. Jest łatwy, pyszny i bardzo majonezowy. Myślę, że wiele osób nie pozna różnicy ;)
6# Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy z żurawiną to zawsze hit. I zawsze przebija którykolwiek mięsny, który obok niego postawię. Warto od razu upiec dwa ;)
7# Pasztet z kalafiora
Wiem, że pasztety to w wielu domach obowiązek. Podrzucam więc jeszcze mój drugi ulubiony, czyli pasztet z kalafiora. Jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto. Wegańska Wielkanoc z nim to coś cudownie pysznego!
8# Pascha z kaszy jaglanej
Pascha to ciasto, które nigdy nie pojawiało się w moim domu na Wielkanoc. Postanowiłam to jednak zmienić przygotowując wegańską paschę jaglaną. I od teraz pojawia się nawet nie tylko na Wielkanoc ;)
9# Mazurki z masłem orzechowym
Kilka lat temu zakochałam się w mazurkach na spodzie z masła orzechowego. I ta miłość trwa po dziś dzień. Moim ulubionym chyba już na zawsze zostanie pierwszy mazurek na spodzie z masła orzechowego z daktylami i płatkami migdałów. Jednak równie pyszny jest roślinny mazurek z czekoladową masą nerkowcową.
10# Babka wielkanocna
Babka wielkanocna bez jajek brzmiała jak wyzwanie i postanowiłam się go podjąć. I muszę powiedzieć, że wegańska babka drożdżowa jest równie pyszna, mięciutka, puszysta i piękna jak tradycyjna babka wielkanocna. I świetnie też sprawdzi się nie tylko na wegańskiej Wielkanocy, ale też, kiedy zabraknie jajek ;)