Frittata wegańska to danie zainspirowane włoską farinatą, czyli plackiem z ciecierzycy wywodzącym się z Ligurii. We Włoszech jednak najbardziej popularna jest najprostsza wersja, czyli po prostu pieczona w piecu opalanym drewnem bez dodatków, a tutaj proponuję dość wysoką, zupełnie nie płaską wersję, która wizualnie dużo bardziej przypomina właśnie farinatę, którą tradycyjnie robi się z jajek. Wegańska pieczona frittata ze szpinakiem i młodymi ziemniakami to jednak wciąż bardzo łatwe i przystępne danie, które w większości robi się za nas samo, a my musimy tylko jej nieco pomóc ;) Młode ziemniaki ze szpinakiem zapieczone w placku na bazie mąki z ciecierzycy i oliwy smakują przecudownie, całe danie jest bardzo wiosenne, idealnie nadaje się do zabrania na piknik lub na wynos do pracy. Poza tym, wegańska pieczona frittata ze szpinakiem i młodymi ziemniakami cudownie syci, a podana z sosem pomidorowym lub czosnkowym to już prawdziwy rarytas. Polecam serdecznie i zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 300 ml wody w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2,5 łyżki oliwy
- 200 g młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g mrożonego szpinaku w liściach lub rozdrobnionego
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatałowej
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski. Wlewamy wodę, 2 łyżki oliwy i wsypujemy płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie rozmrażamy również szpinak.
- Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
- Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i odstawiamy. Cebulę siekamy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na reszcie oliwy podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy szpinak. Doprawiamy gałką. Smażymy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut.
- Do masy z ciecierzycy dodajemy szpinak z cebulą i czosnkiem oraz ziemniaki. Mieszamy delikatnie. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
- Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
- Pieczemy ok. 30-35 minut, aż będzie dobrze ścięta. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę, obkrajamy brzegi i podajemy. Smacznego :)
