fbpx

Wegańska pieczona frittata ze szpinakiem i młodymi ziemniakami – bardzo łatwy sycący roślinny obiad, który robi się sam

by Kucharka w baletkach

Frittata wegańska to danie zainspirowane włoską farinatą, czyli plackiem z ciecierzycy wywodzącym się z Ligurii. We Włoszech jednak najbardziej popularna jest najprostsza wersja, czyli po prostu pieczona w piecu opalanym drewnem bez dodatków, a tutaj proponuję dość wysoką, zupełnie nie płaską wersję, która wizualnie dużo bardziej przypomina właśnie farinatę, którą tradycyjnie robi się z jajek. Wegańska pieczona frittata ze szpinakiem i młodymi ziemniakami to jednak wciąż bardzo łatwe i przystępne danie, które w większości robi się za nas samo, a my musimy tylko jej nieco pomóc ;) Młode ziemniaki ze szpinakiem zapieczone w placku na bazie mąki z ciecierzycy i oliwy smakują przecudownie, całe danie jest bardzo wiosenne, idealnie nadaje się do zabrania na piknik lub na wynos do pracy. Poza tym, wegańska pieczona frittata ze szpinakiem i młodymi ziemniakami cudownie syci, a podana z sosem pomidorowym lub czosnkowym to już prawdziwy rarytas. Polecam serdecznie i zapraszam :)

Wegańska pieczona frittata ze szpinakiem i młodymi ziemniakami

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 532 kalorii 22b, 70w, 18t, 4 bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 300 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g mrożonego szpinaku w liściach lub rozdrobnionego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski. Wlewamy wodę, 2 łyżki oliwy i wsypujemy płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie rozmrażamy również szpinak.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
  3. Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i odstawiamy. Cebulę siekamy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Na reszcie oliwy podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy szpinak. Doprawiamy gałką. Smażymy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut.
  5. Do masy z ciecierzycy dodajemy szpinak z cebulą i czosnkiem oraz ziemniaki. Mieszamy delikatnie. Doprawiamy solą,  pieprzem i rozmarynem.
  6. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
  7. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż będzie dobrze ścięta. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę, obkrajamy brzegi i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close