Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że można zrobić w zasadzie dwuskładnikowe pomidorowe placki, które są dodatkowo wegańskie, szybkie i łatwe, raczej bym nie uwierzyła. Pomidory mi najbardziej kojarzą się z sałatkami, makaronami, kanapkami albo po prostu dostawką do naleśników. Najbardziej kocham je w wersji na surowo i dzień bez pomidora to jakiś taki gorszy dzień.
Na ten przepis wpadłam przypadkowo, kiedy szukałam perełek kuchni greckiej i znalazłam tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów. I musiałam ich spróbować. Trochę sceptycznie podchodziłam, bo przecież to tylko mąka i pomidory. A co to wszystko połączy?
Jednak, o dziwo, i o jeszcze większe zdziwienie mojej mamy, wyszły bez problemów i pozytywnie zaskoczyły nas smakiem. Zioła dodają im charakterku, a same placki wychodzą przepyszne. W Grecji jedzona są jako przekąska – meze, ale na kolację w towarzystwie sosu tzatziki lub tirokafteri i sałatki tomatokeftedes, czyli greckie placki z pomidorów będą idealne. Polecam gorąco :)
SKŁADNIKI
- 1 czerwona cebula
- 1/2 kg pomidorów (mięsistych najlepiej)
- 100 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę drobniutko siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
- Pomidory najlepiej sparzamy i obieramy ze skórki. Drobno siekamy (najlepiej jeśli mają dużo soku ;)). Mieszamy z cebulą, czosnkiem i ziołami.
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie na patelni z każdej strony po ok. 2-3 minuty.
- Podajemy z sosem tzatziki i sałatką. Smacznego :)
5 komentarzy
Nigdy nie jadłam placków z pomidorami i nawet nie pomyślałam o takim połączeniu, ale muszą być cudowne ;)
Robiłam już placki z pomidorami, ale nie takie. Chętnie zrobię u siebie. Dziękuję za Twój wkład w akcję psiankowatą :) Jutro powinno pojawić się na blogu podsumowanie.
Bardzo ciekawy przepis. Z pewnością wypróbuję :)
Miło mi, że bierzesz udział w akcji pomidorowej :)
Czy można użyć pomidorów z puszki?
Nie próbowałam, ale powinno być ok :)