Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą to tarta, która przez bardzo długi czas była moim ulubieńcem.
Uwielbiam serek ricotta i uważam, że świetnie sprawdza się w tartach. Dodatkowo, jej połączenie ze szpinakiem i łososiem to już naprawdę mistrzostwo.
Generalnie ta tarta zapoczątkowała moją mała ricottowo-tartową obsesję. Odkąd zrobiłam pierwszy raz tartę z ricottą zamiast śmietany czy jogurtu, całkowicie porzuciłam robienie francuskich quiche. Francuskie quiche bowiem muszą zawierać śmietanę, żeby mogły być nazywane quiche ;)
Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą lepsza niż quiche
Ricotta po prostu okazała się najlepszym wypełnieniem do tarty. Ten serek pasuje do wszystkich warzyw i z każdym tworzy coś wyjątkowego.
Moja tarta ze szpinakiem, łososiem i ricottą ma dość nietypowy spód. Jest z dodatkiem twarogu, ale bardzo polecam Wam go spróbować. Nie jest aż tak cudownie maślany jak tradycyjny, ale bardzo smaczny i wyrazisty. Ja nawet wolę go bardziej niż tradycyjny. I co więcej, jest łatwiejszy i bardziej stabilny ;)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 g twarogu półtłustego (użyłam zmielonego)
- 50 g masła
- 100 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cebula
- 100 g łososia wędzonego
- 400 g świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego (mrożony najlepiej wcześniej rozmrozić wyjmując go z lodówki)
- 100 g serka ricotta
- 1 jajko
- 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Wszystkie składniki łączymy w misce na jednolitą masę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Ciastem wylepiamy spód i boki formy do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut.
Farsz:
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na dużej patelni (można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek).
- Po 1-2 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone plasterki łososia. Smażymy 3-4 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 4-5 minut.
- W osobnej miseczce łączymy ricottę i jajko widelcem, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy do przygotowanych warzyw i mieszamy.
- Farsz przekładamy do podpieczonego spodu. Pieczemy dodatkowe 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Po tym czasie posypujemy startą mozzarellą i podpiekamy dodatkowe 5 minut. Podajemy. Smacznego :)
5 komentarzy
A ja wczoraj robiłam z boczkiem i porem :))
Bardzo smakowicie wygląda ;)
Witam :) tarta wyszla super, pomimo improwizacji ( w przepisie nie ma podanej informacji kiedy i w jakiej formie dodac jajko oraz ricotte, czy zrobic z tego ala krem i zalac, czy dodac osobno ;))
Za to ciasto na spod jest fenomenalne, uzywam tego przepisu do kazdej tarty jaka robie, nawet na slodko i nie musze bawic sie w krojenie masla, oddzielanie zoltek itp :) super, pozdrawiam!
Oj ale się cieszę <3 Ja też uwielbiam to ciasto i jakieś 90% moich tart jest z nim – wolę je nawet niż takie tradycyjne na maśle. I dziękuję za ten komentarz – postaram się doprecyzować przepis :)
Jak pominę łososia to i ja będę mogła się nią rozkoszować :)