fbpx

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą

by Kucharka w baletkach

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą to tarta, która przez bardzo długi czas była moim ulubieńcem.

Uwielbiam serek ricotta i uważam, że świetnie sprawdza się w tartach. Dodatkowo, jej połączenie ze szpinakiem i łososiem to już naprawdę mistrzostwo.

Generalnie ta tarta zapoczątkowała moją mała ricottowo-tartową obsesję. Odkąd zrobiłam pierwszy raz tartę z ricottą zamiast śmietany czy jogurtu, całkowicie porzuciłam robienie francuskich quiche. Francuskie quiche bowiem muszą zawierać śmietanę, żeby mogły być nazywane quiche ;)

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą lepsza niż quiche

Ricotta po prostu okazała się najlepszym wypełnieniem do tarty. Ten serek pasuje do wszystkich warzyw i z każdym tworzy coś wyjątkowego.

Moja tarta ze szpinakiem, łososiem i ricottą ma dość nietypowy spód. Jest z dodatkiem twarogu, ale bardzo polecam Wam go spróbować. Nie jest aż tak cudownie maślany jak tradycyjny, ale bardzo smaczny i wyrazisty. Ja nawet wolę go bardziej niż tradycyjny. I co więcej, jest łatwiejszy i bardziej stabilny ;)

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 4 (tartownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 375 kalorii 20b, 25w, 23t, 3bł na porcję
Ocena 3.7/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 100 g twarogu półtłustego (użyłam zmielonego)
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 cebula
  • 100 g łososia wędzonego
  • 400 g świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego (mrożony najlepiej wcześniej rozmrozić wyjmując go z lodówki)
  • 100 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki łączymy w misce na jednolitą masę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  3. Ciastem wylepiamy spód i boki formy do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut.

Farsz:

  1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na dużej patelni (można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek).
  2. Po 1-2 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone plasterki łososia. Smażymy 3-4 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 4-5 minut.
  3. W osobnej miseczce łączymy ricottę i jajko widelcem, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy do przygotowanych warzyw i mieszamy. 
  4. Farsz przekładamy do podpieczonego spodu. Pieczemy dodatkowe 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Po tym czasie posypujemy startą mozzarellą i podpiekamy dodatkowe 5 minut. Podajemy. Smacznego :)

 

 

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą - kawałek na talerzu
Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą w całości

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Joanna Kołodziejska 2 lipca 2014 - 21:51

A ja wczoraj robiłam z boczkiem i porem :))

Odpowiedz
Agnieszka Gąsior 3 lipca 2014 - 05:09

Bardzo smakowicie wygląda ;)

Odpowiedz
Sandra 29 września 2021 - 11:26

Witam :) tarta wyszla super, pomimo improwizacji ( w przepisie nie ma podanej informacji kiedy i w jakiej formie dodac jajko oraz ricotte, czy zrobic z tego ala krem i zalac, czy dodac osobno ;))
Za to ciasto na spod jest fenomenalne, uzywam tego przepisu do kazdej tarty jaka robie, nawet na slodko i nie musze bawic sie w krojenie masla, oddzielanie zoltek itp :) super, pozdrawiam!

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 30 września 2021 - 07:34

Oj ale się cieszę <3 Ja też uwielbiam to ciasto i jakieś 90% moich tart jest z nim – wolę je nawet niż takie tradycyjne na maśle. I dziękuję za ten komentarz – postaram się doprecyzować przepis :)

Odpowiedz
Ervisha 4 lipca 2014 - 07:31

Jak pominę łososia to i ja będę mogła się nią rozkoszować :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close