fbpx

Tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Tarty to coś, co piekę zawsze, kiedy przyjeżdżam do mojego rodzinnego domu, bo bardzo domaga się ich moja mama, która je uwielbia. Zazwyczaj przygotowuję wtedy jej ulubioną tartę z cukinią i fetą, ale tym razem nie mogłam zignorować szparagowego sezonu. A że miałam też ochotę na kaszę jaglaną to stwierdziłam, że to połączę. I powstała najcudowniejsza i najzdrowsza tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i mozzarellą. Pod szparagową kołderkę ukryta jest jeszcze wędlina drobiowa, która super komponuje się ze szparagami, ale w wersji wegetariańskiej bez szynki tarta tez wyjdzie obłędna :> Nie jest to tradycyjna cieniutka kruchutka tarta, ale spokojnie można ją pokroić na trójkąty, pięknie się trzyma i do tego jest o wiele bardziej sycąca! I do tego całość ma zaledwie 1000 kcal, więc spokojnie można zjeść pół albo i więcej na obiad (jeżeli zmieścicie :p). Cała tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i mozzarellą jest bardzo delikatna, lekka i jakaś taka wiosenna. Zapraszam :)

Tarta z kaszy jaglanej ze szparagami i mozzarellą

(tortownica o średnicy 22 cm)

Tarta:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 50 g mąki pełnoziarnistej/gryczanej
~ 1 jajko
~ spora szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Następnie miksujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wilgotną łyżką rozsmarowujemy na tartę, a już dłońmi (też zamoczonymi przed chwilą w wodzie :p) wylepiamy boki i formujemy tartę.

Nie przejmujcie się, że będzie kleista i nie będzie można jej idealnie wygładzić, taka to już masa. Po upieczeniu wszystko będzie już pięknie :)

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Nadzienie:
~ 4 plastry wędliny drobiowej (ok. 80 g)
~ 200 g szparagów (waga po usunięciu ogonków)
~ 50 g półtłustego twarogu zmielonego (gładkiego)
~ 1 jajko
~ 100 g mozzarelli
~ 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
~ spora szczypta pieprzu

Szparagi gotujemy ok. 5 minut w osolonym wrzątku, żeby zrobiły się półtwarde. Po ugotowaniu kroimy je na 2 części (1/3 długości i 2/3 – inaczej nie zmieszczą się w środku naszej tarty ;)).

Na dno podpieczonej tarty wykładamy plastry wędliny. Następnie wykładamy szparagi (ja najpierw wyłożyłam dłuższe części, a potem dopełniałam „dziury” mniejszymi).

Do szklanki wbijamy jajko. Dodajemy twaróg, przyprawę warzywną i pieprz. Wszystko energicznie mieszamy widelcem do dokładnego połączenia (uważamy, żeby nie zostały cząstki twarogu w środku). Mieszankę wlewamy do naszej tarty, żeby rozeszła się po całości.

Tartę wkładamy ponownie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Następnie posypujemy startą mozzarellą i wkładamy na ponowne 5 minut do piekarnika. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut, a następnie porcjujemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Natalia 10 maja 2018 - 15:11

Wstyd się przyznać, ale tartę warzywną jadłam tylko raz w życiu! Muszę chyba iść po szparagi i coś podobnego wyczarować w wersji vege ;)

Odpowiedz
Ervisha 10 maja 2018 - 15:51

Podoba mi się pomysł na spód z kaszy :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close