fbpx

Tarta z cukinią, łososiem i ricottą

by Kucharka w baletkach

Tarta z cukinią, łososiem i ricottą to przepyszna tarta inspirowana kuchnią francuską, która pojawia się u nas każdy sezon cukiniowy.

Ta tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją spakować pięknie w piknikowy koszyk i wybrać się z rodziną na łono natury. Tym bardziej, że sezon cukiniowy wypada idealnie w lato. A ta tarta jest idealna do wzięcia na wynos.

Tarta z cukinią, łososiem i ricottą pyszna na zimno i na ciepło

Tarta z cukinią łososiem i ricottą od góry

Kiedyś tarty w moim domu nie pojawiały się nigdy. Dopiero moja ukochana tarta z cukinią i fetą wprowadziła te pyszne francuskie wypieki do naszego domu. I teraz jestem specjalistką od tart i zawsze dostaję zamówienie na przynajmniej jedną, kiedy pojawiam się na dłuższy weekend w domu.

Warto wiedzieć, że tradycyjne francuskie tarty robi się na kruchym bardzo maślanym spodzie. Dodatkowo, żeby nazwać danie quiche musiałoby zawierać śmietanę. Ja tutaj troszkę zakombinowałam i część masła zastąpiłam twarogiem, a śmietanę ricottą. I to zdecydowanie nasz ulubiony sposób na tartę.

Właśnie najczęściej robię ten spód z twarogu do tarty, bo jest idealnie chrupiący, leciutko maślany i naprawdę pyszny. Jeśli chodzi o ricottę, w moim odczuciu daje bardziej kremowy efekt niż śmietana. A z łososiem i cukinią komponuje się mistrzowsko.

Taka tarta z cukinią i łososiem wędzonym to prawdziwy majstersztyk. Bardzo polecam i zapraszam :)



Tarta z cukinią, łososiem i ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 4 (tartownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 425 kalorii 23 g białka, 26 g węglowodanów, 25 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 100 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
  • 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista, ale pszenna też będzie ok ;))
  • 50 g masła lub margaryny
  • solidna szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia (ok. 350 g)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 150 g ricotty
  • 1 jajko
  • 100 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
  3. Spód i boki formy do tarty wylepiamy ciastem (można je najpierw rozwałkować na koło, wtedy będzie mniej lepienia ;)).  Nakłuwamy widelcem.
  4. Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

Nadzienie:

  1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z niej sok, łososia kroimy w kosteczkę, a ser mozzarella ścieramy i odciskamy z nadmiaru zalewy.
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy łososia oraz startą i cukinię. Smażymy ok. 5-6 minut. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 10 minut, żeby całość lekko ostygła.
  3. Wbijamy jajko i dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy.
  4. Wypełniamy podpieczony spód.
  5. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w 190 stopniach.
  6. Następnie wykładamy startą mozzarellę i wkładamy jeszcze na 10 minut.
  7. Wyjmujemy, kroimy i podajemy. Smacznego :)

 

Tarta z cukinią łososiem od góry

coś na dokładkę?

2 komentarze

Jud 21 maja 2016 - 10:44

Same pyszne składniki, poproszę kawałek ;)

Odpowiedz
Ervisha 21 maja 2016 - 11:27

I ponownie tarta weszła na salony :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close