Tarta z cukinią, łososiem i ricottą to przepyszna tarta inspirowana kuchnią francuską, która pojawia się u nas każdy sezon cukiniowy.
Ta tarta smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją spakować pięknie w piknikowy koszyk i wybrać się z rodziną na łono natury. Tym bardziej, że sezon cukiniowy wypada idealnie w lato. A ta tarta jest idealna do wzięcia na wynos.
Tarta z cukinią, łososiem i ricottą pyszna na zimno i na ciepło
Kiedyś tarty w moim domu nie pojawiały się nigdy. Dopiero moja ukochana tarta z cukinią i fetą wprowadziła te pyszne francuskie wypieki do naszego domu. I teraz jestem specjalistką od tart i zawsze dostaję zamówienie na przynajmniej jedną, kiedy pojawiam się na dłuższy weekend w domu.
Warto wiedzieć, że tradycyjne francuskie tarty robi się na kruchym bardzo maślanym spodzie. Dodatkowo, żeby nazwać danie quiche musiałoby zawierać śmietanę. Ja tutaj troszkę zakombinowałam i część masła zastąpiłam twarogiem, a śmietanę ricottą. I to zdecydowanie nasz ulubiony sposób na tartę.
Właśnie najczęściej robię ten spód z twarogu do tarty, bo jest idealnie chrupiący, leciutko maślany i naprawdę pyszny. Jeśli chodzi o ricottę, w moim odczuciu daje bardziej kremowy efekt niż śmietana. A z łososiem i cukinią komponuje się mistrzowsko.
Taka tarta z cukinią i łososiem wędzonym to prawdziwy majstersztyk. Bardzo polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
- 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista, ale pszenna też będzie ok ;))
- 50 g masła lub margaryny
- solidna szczypta soli
Nadzienie:
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia (ok. 350 g)
- 100 g łososia wędzonego
- 150 g ricotty
- 1 jajko
- 100 g mozzarelli
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Spód i boki formy do tarty wylepiamy ciastem (można je najpierw rozwałkować na koło, wtedy będzie mniej lepienia ;)). Nakłuwamy widelcem.
- Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Nadzienie:
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z niej sok, łososia kroimy w kosteczkę, a ser mozzarella ścieramy i odciskamy z nadmiaru zalewy.
- Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy łososia oraz startą i cukinię. Smażymy ok. 5-6 minut. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na 10 minut, żeby całość lekko ostygła.
- Wbijamy jajko i dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy.
- Wypełniamy podpieczony spód.
- Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w 190 stopniach.
- Następnie wykładamy startą mozzarellę i wkładamy jeszcze na 10 minut.
- Wyjmujemy, kroimy i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Same pyszne składniki, poproszę kawałek ;)
I ponownie tarta weszła na salony :D