Tarta, obok naleśników, to danie, które chyba nie może się znudzić. Istnieje tyle wariacji na jej temat, na tyle sposobów można kombinować ze spodem, a o farszu to nawet nie wspomnę ;p U mnie zdecydowany prym wiodą tarty z dodatkiem ricotty, bo uważam, że są o wiele lepsze od tradycyjnego quiche ze śmietaną (ale ja jestem wielką fanką ricotty, więc może mam spaczony gust ;p). Ale tym razem właśnie postanowiłam zrobić mały skok w bok i właśnie nie użyć ricotty (choć pokusa była wielka ;p). I muszę powiedzieć, że wyszło przesmacznie. Połączenie mozzarelli i pieczarek to bardzo zgrany duet, a zmielony (koniecznie!) twaróg nadaje delikatności i kremowości. A, że znowu użyłam mojego ulubionego twarogowego spodu, tarta może wydawać się bardzo twarogowa, ale w ogóle tego nie czuć. Kluczem tutaj jest odpowiednie doprawienie pieczarek, a wiecie, że pieczarki bardzo lubią czarny pieprz :> Więc zapraszam serdecznie – na sobotni wieczór tarta to świetny pomysł :)
Tarta twarogowa z pieczarkami i mozzarellą
(tortownica o średnicy 22 cm)
Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 50 g masła lub margaryny
~ 100 g maki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
~ solidna szczypta soli
Twaróg mieszamy z masłem, a następnie dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy na jednolite ciasto i owijamy dokładnie folią spożywczą.
Wkładamy do lodówki na około godzinkę. Po tym czasie
wylepiamy dno i brzegi natłuszczonej tortownicy. Podpiekamy ok. 15-20
minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Farsz:
~ 1 duża cebula
~ 500 g pieczarek
~ 1 jajko
~ 100 g twarogu półtłustego zmielonego (po zmieleniu odcisnąć z nadmiaru wody w razie potrzeby ;))
~ 100 g mozzarelli
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ 1-2 łyżki oleju
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli (ok. 2-3 minuty) dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości pieczarek (ok. 5 minut). Następnie solimy i pieprzymy (porządnie!), a także dosypujemy zioła. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy i przekładamy do podpieczonego spodu. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Następnie posypujemy równomiernie startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 8-10 minut. Smacznego :)
3 komentarze
Z pieczarkami musi być cudowna…. tylko dla mnie za dużo białka :P
Rzadko jadam tarty, wytrawnej to chyba nigdy…
Twoja wygląda pysznie, tylko ja bym musiała ją trochę "odbiałczyć" :D
Bardzo oryginalna tarta. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)