fbpx

Tarta jaglana z hummusem i bakłażanem

by Kucharka w baletkach

Nie wiem,  jak kiedyś mogłam żyć i gotować bez kaszy jaglanej, bo teraz używam jej regularnie, a zrobić można z niej dosłownie wszystko. Poczynając od najprostszego zmieszania jej z podsmażonymi warzywami i serem poprzez burgery, pizze, jaglanki, koktajle itd. Wachlarz możliwości jest ogromny! Ja powolutku szykuję się już na naleśniki z kaszy jaglanej, ale tymczasem mam dla Was coś równie smacznego, a też bardzo wyjątkowego. Wiedziałam, że chcę dzisiaj zjeść bakłażana, hummus i kaszę jaglaną, więc zaczęłam kombinować, jak by to tutaj zgrabnie połączyć. I tak oto wpadłam na bardzo smaczny i przyjemny do zrobienia sposób, czyli na tartę. Jest dość niska, ale jeżeli macie specjalne naczynie do tarty i wolicie bardziej wysokie brzegi, nic nie stoi na przeszkodzie, bo tarta się pięknie trzyma, a połączenie cudownych aromatycznych bakłażanów i czosnkowego hummusu z delikatną kaszą jaglaną to absolutnie strzał w dziesiątkę. Pysznie i elegancko. Z podanej porcji wyjdą Wam dwie jednoporcjowe tarty albo jedna duża (taka normalna wielkość naczynia do tart ;)). Zapraszam – tarta jaglana z hummusem i bakłażanem przed Wami:)

Tarta jaglana z hummusem i bakłażanem 

(1 duża lub 2 mniejsze)

Tarta:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 jajko
~ solidna szczypta przyprawy warzywnej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dokładnie studzimy. Następnie mielimy blenderem na gładką jednolitą masę, a na sam koniec dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przyprawiamy i wilgotnymi dłońmi wylepiamy lekko natłuszczoną tartownicę. Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut (jeżeli nie macie tartownicy można to równie dobrze zrobić tak jak ja – po prostu na dużej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce uformować duże koło z brzegami i voila ;)).

Hummus:
~ 100 g suchej ciecierzycy (z puszki też ujdzie ;))
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 łyżki tahini
~ sól, pieprz

Ciecierzycę moczymy noc w wodzie. Rano gotujemy 2 godziny. Odcedzamy i studzimy.
W blenderze umieszczamy ciecierzycę, tahini i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy wszystko na gładką masę i łyżką przekładamy do upieczonej tarty.

~ 1 bakłażan
~ 1-2 łyżki oliwy
~ sól, pieprz
~ ew. natka pietruszki i feta do posypania

Bakłażana kroimy w plasterki. Posypujemy je solą i odstawiamy na 30 minut. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym pozbawiając goryczki. Mieszamy je z oliwą, pieprzem i podsmażamy, aż zmiękną i się pięknie zarumienią. Wykładamy na wierzch tarty.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i fetą (jeśli macie ochotę ;)). Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Magda 10 sierpnia 2017 - 20:02

Patrycjo, gratuluje wyroznienia w konkursie „Tiny”!!!

Odpowiedz
pinkyyy 11 sierpnia 2017 - 09:00

Dziękuję bardzo <3 dla mnie to była duża niespodzianka :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close