Szybkie serowe ciasteczka z jabłkami bez cukru to niepozorne maślane ciasteczka, które pokocha każdy.
Dla mnie jabłka to najlepsze owoce i nie ma dnia, żebym nie zjadła czegoś z jabłkami. Zazwyczaj jest to już od rana owsianka na mleku z jabłkami albo pieczona owsianka z jabłkami, kiedy mam ochotę się bardziej rozpieścić. Często pojawiają się u mnie też sernikowe placki z jabłkami, a w sezonie jesiennym szarlotka z kruszonką w wersji tradycyjnej lub bardziej fit na spodzie z kaszy jaglanej, to stały element weekendów.
Podsumowując, jabłka to stały element mojego menu i staram się je wpleść w przeróżne dania i desery. I tym razem mam właśnie coś na deser. Szybkie serowe ciasteczka z jabłkami bez cukru polecają się na Karnawał i nie tylko.
Szybkie serowe ciasteczka z jabłkami to ciasteczka z twarogiem nadziewane plasterkami jabłek
Ciasta na bazie twarogu to zdecydowanie moje ulubione. Odkryłam to ze szczególną mocą, kiedy tworzyłam e-book Gofrowe love z przepisami na gofry. Po zrobieniu moich ukochanych gofrów z twarogu i banana, z małą niechęcią testowałam takie bez twarogu. Na szczęście udało się wytworzyć i inne, równie pyszne, więc e-book nie jest monotematyczny ;)
Takie ciasta bowiem mają to do siebie, że mają sernikowy posmak. Jednak, nie jest do końca sernik, ani ciasto kruche. Jest to właśnie coś pomiędzy. A że ja nie umiem zdecydować się czy mam ochotę na sernik czy na maślane ciastko, takie rozwiązanie jak najbardziej mi odpowiada.
Tym razem proponuję ekspresowe mięciutkie ciasteczka z kawałkami jabłek. Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem, ale same w sobie nie mają w ogóle cukru. Jeżeli wolisz, możesz posypać je również zmielonym ksylitolem lub erytrolem albo polać miodem, jeżeli nie chcesz używać cukru.
Te ciasteczka serowe z jabłkami robi się naprawdę przyjemnie i szybko. Są smaczne nawet po 3 dniach, o ile pamiętasz, żeby je zakryć, żeby nie wyschły. Idealnie smakują do herbatki, ale już same w sobie są na tyle smaczne, że są świetną przekąską. Bardzo maślaną i mięciutką. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 250 g twarogu półtłustego zmielonego
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- do posypania: cukier puder lub zmielony erytrol / ksylitol, ewentualnie miód
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
- Jabłka obieramy i kroimy w grube plasterki. Posypujemy cynamonem.
- Do miski wrzucamy mąkę, twaróg, masło, ekstrakt i wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i wycinamy kółka szklanką. Na każde wykładamy plasterek jabłka i składamy w pół.
- Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią. Studzimy.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, erytrolem lub polewamy miodem. Smacznego :)