fbpx

Szparagi z mozzarellą zawijane w wędzoną szynkę

by Kucharka w baletkach

Hala Mirowska to ostatnio moje ulubione miejsce na zakupy. Choć pracuję obok niej już prawie od roku dopiero ostatnio zaczęłam wymykać się w porze lunchowej na 15 minut i wracać z pełnymi siatami pięknych warzyw, poznałam wodza z Hali Mirowskiej i w końcu znalazłam moje ulubione stoisko warzywne, do którego teraz chodzę już regularnie. A kupiłam na nim ostatnio przepiękne szparagi, które dzisiaj mam dla Was w bardzo prostym nieskomplikowanym przepisie, który możecie robić o każdej porze dnia i nocy – szparagi z mozzarellą zawijane w wędzoną szynkę przed Wami. Bardzo proste, efektowne i pyszne danie, a połączenie wędzonej szynki, szparagów i mozzarelli to naprawdę strzał w dziesiątkę <3 Takie szparagi z mozzarellą zawijane w wędzoną szynkę idealnie sprawdzą się też jako imprezowa przekąska lub przystawka. Smakują nieziemsko – zapraszam :)

Szparagi z mozzarellą zawijane w wędzoną szynkę

(6 sztuk – ok. 2 porcje)

~ 1 pęczek szparagów
~ 6 dużych plastrów szynki wędzonej – może być szynka parmeńska, szwarcwaldzka lub serrano (ja użyłam szwarcwaldzkiej)
~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
~ 1 łyżka oliwy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Od szparagów odcinamy twarde końcówki. Mozzarellę kroimy na 6 plastrów. Na desce rozkładamy plastry szynki. Na krótszej końcówce każdego układamy po 4 szparagi, żeby można było je zawinąć od dołu. Na szparagach układamy po plastrze mozzarelli. Zawijamy ciasno.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy przygotowane zawiniątka i pieczemy ok. 20-25 minut, aż szparagi będą miękkie, ser roztopiony, a szynka lekko zarumieniona i chrupiąca. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 8 maja 2019 - 18:40

Wiele dobrego śłyszałam o tej hali :)

Szparagi kojarzą mi się z wykwintnym daniem ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close