Hala Mirowska to ostatnio moje ulubione miejsce na zakupy. Choć pracuję obok niej już prawie od roku dopiero ostatnio zaczęłam wymykać się w porze lunchowej na 15 minut i wracać z pełnymi siatami pięknych warzyw, poznałam wodza z Hali Mirowskiej i w końcu znalazłam moje ulubione stoisko warzywne, do którego teraz chodzę już regularnie. A kupiłam na nim ostatnio przepiękne szparagi, które dzisiaj mam dla Was w bardzo prostym nieskomplikowanym przepisie, który możecie robić o każdej porze dnia i nocy – szparagi z mozzarellą zawijane w wędzoną szynkę przed Wami. Bardzo proste, efektowne i pyszne danie, a połączenie wędzonej szynki, szparagów i mozzarelli to naprawdę strzał w dziesiątkę <3 Takie szparagi z mozzarellą zawijane w wędzoną szynkę idealnie sprawdzą się też jako imprezowa przekąska lub przystawka. Smakują nieziemsko – zapraszam :)
Szparagi z mozzarellą zawijane w wędzoną szynkę
(6 sztuk – ok. 2 porcje)
~ 1 pęczek szparagów
~ 6 dużych plastrów szynki wędzonej – może być szynka parmeńska, szwarcwaldzka lub serrano (ja użyłam szwarcwaldzkiej)
~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
~ 1 łyżka oliwy
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Od szparagów odcinamy twarde końcówki. Mozzarellę kroimy na 6 plastrów. Na desce rozkładamy plastry szynki. Na krótszej końcówce każdego układamy po 4 szparagi, żeby można było je zawinąć od dołu. Na szparagach układamy po plastrze mozzarelli. Zawijamy ciasno.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy przygotowane zawiniątka i pieczemy ok. 20-25 minut, aż szparagi będą miękkie, ser roztopiony, a szynka lekko zarumieniona i chrupiąca. Smacznego :)
1 komentarz
Wiele dobrego śłyszałam o tej hali :)
Szparagi kojarzą mi się z wykwintnym daniem ;)