Tradycyjna szarlotka z kruszonką to typowa, jesienna, napakowana jabłkami, pachnąca cynamonem krucha maślana tradycyjna szarlotka. Taka, którą każdy zna, większość kocha i każdy wie, że najlepiej smakuje na ciepło z lodami ;)
Ja mam szczególny sentyment do szarlotki. Było to bowiem pierwsze ciasto, za jakie kiedykolwiek się wzięłam. Pierwsza robiona była w zacnym towarzystwie jakieś 10 lat temu.
Przepis był inny, wygrzebany z jakiegoś starego maminego zeszytu, a wypiek całkowicie nieudany. Jednak, rodzice widząc jaką frajdę nam to sprawiło zrobili dobrą minę do złej gry i zjedli.
Tradycyjna szarlotka z kruszonką najlepsza na jesień
Kilka lat potem kiedy już trochę poprawiłam się w kucharzeniu postanowiłam spróbować z szarlotką jeszcze raz. I zaczęłam na potęgę piec tradycyjną szarlotkę z kruchym ciastem, dużą ilością jabłek i ukochaną kruszonką na wierzchu. Z mamą zajadłyśmy się nią w prawie każdy jesienny weekend. I niespecjalnie było nam smutno, że mój tata i bracia szarlotek nie lubią ;)
Szarlotka z kruszonką jest pyszna, słodka, pełna cynamonu i chrupiącej kruszonki. Podgrzana i podana z lodami waniliowymi smakuje wyśmienicie. Idealna na osłodzenie sobie jesiennych zimnych wieczorów ;)
Oczywiście, poza tradycyjną można też skusić się na zdrowszą szarlotkę z kruszonką. Albo na superkruchą szarlotkę bez glutenu. Jednak, taka tradycyjna wersja też jest cudowna w 100% i nie warto z niej rezygnować ;)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 150 g masła
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 1 duża łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru (lub więcej - w zależności od typu jabłek; ja używam najczęściej szarej renety)
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę.
- Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier, żółtko, proszek i ubite białko. Wszystko szybko wyrabiamy i zagniatamy ciasto w kulkę. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Jabłka:
- Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wsypujemy do garnka i dodajemy 2-3 łyżki wody. Podgrzewamy doprowadzając do wrzenia.
- Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Gotujemy ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną.
- Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ok. 5-10 minut).
- Wykładamy równomiernie na podpieczony spód.
Kruszonka:
- Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier i wyrabiamy na kruszonkę.
- Posypujemy szarlotkę na wierzchu.
- Całość pieczemy ok. 40-45 minut w 175 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)
5 komentarzy
Cudowna, kocham szarlotkę! Ostatnio tylko ją kupuję, muszę wreszcie upiec własną ;)
Jesienne smaki… najlepsze:) Zapraszamy do nas na sezamowe ciasto: https://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
mmm szarlotka, zjadłbym!
U mnie szarlotka zawsze znika bez podgrzewania, tak po prostu :)
…ponieważ jabłka było trochę słodkawe dodałam do nich sok z cytryny, nadało to szarlotce oczekiwany lekko kwaskowy smak —POLECAM—najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietaną…