fbpx

Tradycyjna szarlotka z kruszonką

by Kucharka w baletkach

Tradycyjna szarlotka z kruszonką to typowa, jesienna, napakowana jabłkami, pachnąca cynamonem krucha maślana tradycyjna szarlotka. Taka, którą każdy zna, większość kocha i każdy wie, że najlepiej smakuje na ciepło z lodami ;)

Ja mam szczególny sentyment do szarlotki. Było to bowiem pierwsze ciasto, za jakie kiedykolwiek się wzięłam. Pierwsza robiona była w zacnym towarzystwie jakieś 10 lat temu.

Przepis był inny, wygrzebany z jakiegoś starego maminego zeszytu, a wypiek całkowicie nieudany. Jednak, rodzice widząc jaką frajdę nam to sprawiło zrobili dobrą minę do złej gry i zjedli.

Tradycyjna szarlotka z kruszonką najlepsza na jesień

Kilka lat potem kiedy już trochę poprawiłam się w kucharzeniu postanowiłam spróbować z szarlotką jeszcze raz. I zaczęłam na potęgę piec tradycyjną szarlotkę z kruchym ciastem, dużą ilością jabłek i ukochaną kruszonką na wierzchu. Z mamą zajadłyśmy się nią w prawie każdy jesienny weekend. I niespecjalnie było nam smutno, że mój tata i bracia szarlotek nie lubią ;)

Szarlotka z kruszonką jest pyszna, słodka, pełna cynamonu i chrupiącej kruszonki. Podgrzana i podana z lodami  waniliowymi smakuje wyśmienicie. Idealna na osłodzenie sobie jesiennych zimnych wieczorów ;)

Oczywiście, poza tradycyjną można też skusić się na zdrowszą szarlotkę z kruszonką. Albo na superkruchą szarlotkę bez glutenu. Jednak, taka tradycyjna wersja też jest cudowna w 100% i nie warto z niej rezygnować ;)

Tradycyjna szarlotka z kruszonką

Drukuj
Liczba porcji: 24 (blacha 35x25 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 215 kalorii 2,5 g białka, 31 g węglowodanów, 9 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 duża łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru (lub więcej - w zależności od typu jabłek; ja używam najczęściej szarej renety)

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę.
  2. Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier, żółtko, proszek i ubite białko. Wszystko szybko wyrabiamy i zagniatamy ciasto w kulkę. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  4. Ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku. 

Jabłka:

  1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Wsypujemy do garnka i dodajemy 2-3 łyżki wody. Podgrzewamy doprowadzając do wrzenia.
  2. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Gotujemy ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną.
  3. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia (ok. 5-10 minut).
  4. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód.

Kruszonka:

  1. Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier i wyrabiamy na kruszonkę.
  2. Posypujemy szarlotkę na wierzchu.
  3. Całość pieczemy ok. 40-45 minut w 175 stopniach. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Kasia 3 października 2013 - 17:12

Cudowna, kocham szarlotkę! Ostatnio tylko ją kupuję, muszę wreszcie upiec własną ;)

Odpowiedz
DomoweWypieki 3 października 2013 - 18:19

Jesienne smaki… najlepsze:) Zapraszamy do nas na sezamowe ciasto: https://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

Odpowiedz
Mefju 5 października 2013 - 11:02

mmm szarlotka, zjadłbym!

Odpowiedz
yllla 13 października 2013 - 20:50

U mnie szarlotka zawsze znika bez podgrzewania, tak po prostu :)

Odpowiedz
Maryśka 24 listopada 2013 - 11:01

…ponieważ jabłka było trochę słodkawe dodałam do nich sok z cytryny, nadało to szarlotce oczekiwany lekko kwaskowy smak —POLECAM—najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietaną…

Odpowiedz

Skomentuj

Close