W końcu mogę powrócić na kulinarną ścieżkę i wyszukiwać nowych kulinarnych inspiracji i specjałów, których jeszcze nie próbowałam. Stęskniłam się już za nowościami, więc planuję, aby najbliższe dni były jak najbardziej owocne. Plan już jeden jest, a myślę, że wpadnie jeszcze ich dzisiaj całe mnóstwo ;) Na dobry początek mam dzisiaj dla Was tradycyjne danie kuchni włoskiej, który pewnie każdy zna i robiła. Mowa tutaj o spaghetti alla carbonara. Tradycyjnie opiera się na połączeniu żółtek, boczku, czarnego pieprzu i parmezanu. Tłuste, wyraziste i smaczne :) Jeżeli chcecie zrobić wersję fit spaghetti alla carbonara warto zastąpić boczek kurczakiem wędzonym, ale i tak polecam spróbować tradycyjnej wersji, bo warto znać ten smak ;) I warto wiedzieć, że do prawdziwej włoskiej carbonary nie dodaje się śmietany, więc tu też jej nie znajdziecie ;)
Spaghetti alla carbonara
(2-3 porcje)
~ 300 g makaronu spaghetti
~ 3 żółtka
~ 100 g boczku wędzonego
~ sól, świeżo zmielony czarny pieprz
~ 100 g parmezanu
Spaghetti gotujemy al dente.
Boczek siekamy w kosteczkę i podsmażamy na rumiano.
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wlewamy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy większość sera (można troszkę zostawić do posypania na wierzchu) i ponownie mieszamy. Następnie odcedzamy makaron i od razu przekładamy do miski z roztrzepanymi żółtkami i serem. Mieszamy szybko, aby sos rozszedł się po całym makaronie. Dodajemy 3/4 boczku i ponownie mieszamy. Wyjmujemy porcje na talerze. Na wierzchu posypujemy resztą boczku. Smacznego :)
1 komentarz
Podoba mi się pomysł na wersję light. Uwielbiam carbonara, ale ten boczek… mam rozwiązanie. ;)