Makaron soba to bezapelacyjnie mój ulubiony makaron i zawsze z niecierpliwością czekam na tydzień azjatycki w znanym dyskoncie, żeby się dobrze zaopatrzyć. Generalnie jest to japoński makaron gryczany, ale wypada też idealnie w mniej azjatyckich połączeniach, które proponuję Wam dzisiaj. Soba z brokułami, jajkiem i parmezanem to bardzo szybkie i pyszne danie, które można zrobić w 30 minut, a wychodzi taka piękna góra jedzenia, że aż miło. Dzięki mące gryczanej makaron ma swój lekko gorzki, ale wyrazisty charakterek, który bardzo fajnie pasuje do brokułów i ostrego parmezanu. Całość wychodzi naprawdę pyszna i warto spróbować czasem mniej znanych smaków (bo smak tradycyjnego makaronu chyba każdy zna :>), bo można bardzo się miło zaskoczyć. Soba z brokułami, jajkiem i parmezanem zaprasza :)
Soba z brokułami, jajkiem i parmezanem
(2 porcje)
~ 150 – 200 g makaronu soba
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 2 marchewki średnie
~ 1 czerwona papryka
~ 300 g różyczek brokuła
~ 2 jajka
~ 4-5 łyżek parmezanu (ok. 50 g)
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy najlepiej)
Makaron soba gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 3 minut) i odstawiamy.
Różyczki brokuła blanszujemy ok. 7 minut w gorącej wodzie.
Na patelni wysmarowanej olejem podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula się pięknie zeszkli. Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie słupki marchewki oraz paprykę. Smażymy kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa ładnie zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła oraz makaron. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Wbijamy jajka, szybko mieszamy i wyłączamy ogień. Mieszamy chwilkę i dodajemy starty parmezan. Ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy porcje na talerze. Smacznego :)
1 komentarz
Z brokułami nie może źle smakować ;)