Dotychczas zarzekałam się, że nie lubię jajecznicy. Nie licząc wyjazdu do malowniczej Glendorii, gdzie zaserwowano mi jajecznicę w niedzielę rano, jadłam ją ostatnio w czasach studenckich, kiedy „czyściłam” lodówkę.
Jednak, ta jajecznica była na tyle smaczna, że postanowiłam przywrócić ją do mojej kuchni, bo to co głównie mi w niej przeszkadzało, była sama konsystencja i papkowaty wygląd. Więc, żeby uczynić jajecznicę bardziej twarzową postanowiłam nafaszerować nią tortillę i powstała absolutnie przepyszna i sycąca śniadaniowa tortilla z jajecznicą, awokado i serem.
Mamy tutaj bardzo proste sprawdzone połączenie, którego nie da się nie kochać i które każdemu smakuje, czyli jajka, ser i awokado. Myślę, że nawet nie muszę specjalnie przekonywać, że ta tortilla z jajecznicą to coś absolutnie cudownego, co nada się nie tylko na śniadanie, ale też na lunch, obiad czy kolację. A do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu i w miarę szybkie :) Zapraszam – śniadaniowa tortilla z jajecznicą, awokado i serem przed Wami.

Zaznaczę tylko, że warto spojrzeć na skład gotowych placków tortilli, jeżeli kupujemy je zamiast zrobić w domu. Większość niestety ma bardzo nieciekawy skład, więc wybierzmy te, które będą miały jak najkrótszy i które będą się składały wyłącznie ze składników, których nie trzeba googlować, żeby dowiedzieć się czym właściwie są ;)

SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 garście mieszanki sałat lub porwanej sałaty lodowej
- 1 średnie awokado (ok. 140 g miąższu)
- 2 duże plastry sera żółtego (ok. 60 g)
- 2 placki tortilli (każdy ok. 65 g; można też zrobić domowe placki ;))
PRZYGOTOWANIE
- Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę.
- Gdy się zeszkli dorzucamy 2 jajka. Smażymy jajecznicę wedle własnego gustu - jednak warto, żeby nie była super ścięta, ale też nie super płynna, bo nie może wylatywać z tortilli ;) Doprawiamy solą i pieprzem.
- Placki tortilli podgrzewamy dosłownie kilka sekund na rozgrzanej suchej patelni, żeby były bardziej elastyczne.
- Na środku każdej tortilli układamy połowę jajecznicy. Na niej układamy po 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w paski, garść mieszanki sałat, 1/2 awokado pokrojonego w plastry i 1 plaster sera żółtego. Zawijamy w burrito.
- Tortille wrzucamy na rozgrzana sucha patelnię i smażymy z każdej strony, aż się ładnie zarumienią, a ser w środku roztopi. Podajemy z sałatka lub sosem. Smacznego :)
