fbpx

Tradycyjna zapiekanka pasterska, czyli Shepherd’s pie – najbardziej znana brytyjska potrawa

by Kucharka w baletkach

Tradycyjna zapiekanka pasterska, czyli shepherd’s pie to chyba najbardziej brytyjska potrawa, poza angielskim śniadaniem.

Jest to klasyk kuchni brytyjskiej, o którym przypomniał mi Kevin Aiston w swojej książce. Przeglądałam ją w sklepie i zobaczyłam ją, czyli shepherd’s pie, a po polsku tradycyjną zapiekankę pasterską.

To mięsno-ziemniaczana zapiekanka, którą przyrządza się w Wielkiej Brytanii już długie lata. Jestem pewna, że każda angielska gosposia ma swój sprawdzony i niezawodny przepis. Jak u nas na świąteczną zapiekankę jarzynową ;)

Shepherd’s pie, czyli tradycyjna zapiekanka pasterska może mieć różne oblicza

Tradycyjna zapiekanka pasterska, czyli shepherd's pie w środku

Co więcej, istnieją różne wariacje na temat Shepherd’s pie.

Jeżeli zamiast jagnięciny użyjemy wołowiny mamy wtedy Cottage pie. Dodatkowo, spód często jest też robiony z ryby – tak zwany Fish pie.

Na blogu pokazywałam Wam też zweganizowaną wersję z soczewicą i moją zapiekankę ze spodem z kurczaka i szpinaku i puree batatowym.

Jednak, tradycyjna zapiekanka pasterska już jest przepyszna i warto jej spróbować. Mamy tutaj pyszne puree ziemniaczane oraz smakowity i aromatyczny spód. U nas to był pierwszy raz od niepamiętnych czasów, kiedy sięgnęliśmy po jagnięcinę. Choć raczej unikam takiego mięsa, to w tym wypadku jednak zrobiłam wyjątek. Polecam :)

Shepherd's pie, czyli tradycyjna zapiekanka pasterska

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 733 kalorii 36b, 60w, 35t, 10bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Puree:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • sól, pieprz

Mięsny spód:

  • 250 g mielonego mięsa z jagnięciny (do cottage pie, zapiekanki wiejskiej: wołowiny)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża starta marchewka (ok. 200 g)
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1-2 łyżki sosu worcestershire (jeżeli nie macie użyjcie sosu sojowego ;))
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Wierzch:

  • 2-3 łyżki startego parmezanu (lub sera cheddar)
  • garść posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Puree:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut).
  2. Odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę. Umieszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy na małym ogniu uważając, żeby nie przypalić, aż uzyskamy kremowe puree (to będzie dosłownie moment ;)).
  3. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy.

Mięsny spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Posiekaną w pióra cebulę oraz posiekany drobniutko czosnek podsmażamy z posolonym i popieprzonym mięsem.
  3. Całość polewamy sosem worcestershire. 
  4. Po kilku minutach dodajemy marchewkę i dusimy, aż zmięknie.
  5. Wlewamy bulion, wino, dodajemy przecier i tymianek. Dusimy kilka minut (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy więcej przecieru).
  6. Solimy i pieprzymy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Na wierzchu łyżka po łyżce układamy ziemniaczane puree (uważajcie, żeby warstwy się nie zmieszały ;)).
  8. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.

Wierzch:

  1. Na wierzchu posypujemy natką i serem. Pieczemy jeszcze 10 minut i podajemy. Smacznego :)
Tradycyjna zapiekanka pasterska, czyli shepherd's pie całość

coś na dokładkę?

1 komentarz

Patysia z ZanimZjesz 12 lutego 2015 - 12:11

Wow, wygląda super, na pewno jest też bardzo smaczne. Zapisuję, wypróbuję ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close