Tradycyjna zapiekanka pasterska, czyli shepherd’s pie to chyba najbardziej brytyjska potrawa, poza angielskim śniadaniem.
Jest to klasyk kuchni brytyjskiej, o którym przypomniał mi Kevin Aiston w swojej książce. Przeglądałam ją w sklepie i zobaczyłam ją, czyli shepherd’s pie, a po polsku tradycyjną zapiekankę pasterską.
To mięsno-ziemniaczana zapiekanka, którą przyrządza się w Wielkiej Brytanii już długie lata. Jestem pewna, że każda angielska gosposia ma swój sprawdzony i niezawodny przepis. Jak u nas na świąteczną zapiekankę jarzynową ;)
Shepherd’s pie, czyli tradycyjna zapiekanka pasterska może mieć różne oblicza

Co więcej, istnieją różne wariacje na temat Shepherd’s pie.
Jeżeli zamiast jagnięciny użyjemy wołowiny mamy wtedy Cottage pie. Dodatkowo, spód często jest też robiony z ryby – tak zwany Fish pie.
Na blogu pokazywałam Wam też zweganizowaną wersję z soczewicą i moją zapiekankę ze spodem z kurczaka i szpinaku i puree batatowym.
Jednak, tradycyjna zapiekanka pasterska już jest przepyszna i warto jej spróbować. Mamy tutaj pyszne puree ziemniaczane oraz smakowity i aromatyczny spód. U nas to był pierwszy raz od niepamiętnych czasów, kiedy sięgnęliśmy po jagnięcinę. Choć raczej unikam takiego mięsa, to w tym wypadku jednak zrobiłam wyjątek. Polecam :)

SKŁADNIKI
Puree:
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mleka
- sól, pieprz
Mięsny spód:
- 250 g mielonego mięsa z jagnięciny (do cottage pie, zapiekanki wiejskiej: wołowiny)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża starta marchewka (ok. 200 g)
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki sosu worcestershire (jeżeli nie macie użyjcie sosu sojowego ;))
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
Wierzch:
- 2-3 łyżki startego parmezanu (lub sera cheddar)
- garść posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Puree:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 25 minut).
- Odcedzamy i ugniatamy na jednolitą masę. Umieszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mleko. Mieszamy na małym ogniu uważając, żeby nie przypalić, aż uzyskamy kremowe puree (to będzie dosłownie moment ;)).
- Solimy i pieprzymy. Odstawiamy.
Mięsny spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Posiekaną w pióra cebulę oraz posiekany drobniutko czosnek podsmażamy z posolonym i popieprzonym mięsem.
- Całość polewamy sosem worcestershire.
- Po kilku minutach dodajemy marchewkę i dusimy, aż zmięknie.
- Wlewamy bulion, wino, dodajemy przecier i tymianek. Dusimy kilka minut (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody lub dodajemy więcej przecieru).
- Solimy i pieprzymy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na wierzchu łyżka po łyżce układamy ziemniaczane puree (uważajcie, żeby warstwy się nie zmieszały ;)).
- Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
Wierzch:
- Na wierzchu posypujemy natką i serem. Pieczemy jeszcze 10 minut i podajemy. Smacznego :)

1 komentarz
Wow, wygląda super, na pewno jest też bardzo smaczne. Zapisuję, wypróbuję ;)