Salatka z fenkułem i pomarańczą to przepyszna lekka i orzeźwiająca sałatka, która świetnie sprawdzi się na pierwszy raz z fenkułem.
Kiedyś miałam taki swój mały zwyczaj podczas cotygodniowych zakupów spożywczych. Mianowicie, poza moją stałą listą zakupów, do koszyka zawsze musiało trafić coś ekstra, czego nie znam lub pojawia się u mnie rzadko. Zazwyczaj były to jakieś warzywa lub owoce, a nie półprodukty, bo chciałam jednak na ich bazie ugotować coś nowego.
Ten zwyczaj praktykowałam najbardziej podczas studiów, ale czasem do niego wracam i bardzo polecam. Ja dzięki temu, poza standardowymi daniami, które kocham i powtarzam, przełamuję rutynę i wprowadzam nowy składnik do mojej kuchni. A często ten składnik zostaje w nim na dłużej.
I ostatnio właśnie do mojego koszyka trafił już kilka razy fenkuł, czyli koper włoski. Nie było to warzywo, którego kompletnie nie znałam, bo zdarzyło mi się kilka razy dostać jakieś danie z koprem włoskim w restauracji. Jednak, dopiero ostatnio pojawił się w mojej kuchni i zaczęłam z nim eksperymentować.
Sałatka z fenkułem i pomarańczą to przepyszna lekka sałatka jako fit kolacja lub lekki obiad
Kiedy mam do czynienia z czymś nowym, na pierwszy ogień zazwyczaj postępuję z nim najprościej jak się da. Pierwszego więc fenkuła pokroiłam, polałam oliwą, posypałam solą i pieprzem i zapiekłam. Już w takiej prostej wersji był smaczny, ale jego lekka gorycz od razu sprawiła, że chciałam połączyć go z czymś słodkim i soczystym.
Opracowałam więc przepis na sałatkę z fenkułem dodając do niej pomarańczę, rukolę, fetę, a całość polewając znanym i lubianym sosem balsamicznym z miodem. Fenkuł i pomarańcza okazały się świetnymi kompanami smakowo, a dodatek fety dodawał nieco wyrazistości, którą jeszcze podkreśla sos balsamiczny.
Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako fit kolacja albo lekki obiad. Pięknie też będzie prezentować się na stole jako imprezowa przekąska albo sałatka dla gości. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Dressing balsamiczny:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody
Sałatka:
- 200 g rukoli
- 1 średni koper włoski (fenkuł)
- 2 średnie pomarańcze
- 100 g sera feta
- 1 garść orzechów włoskich (ok. 40 g)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Dressing balsamiczny:
Składniki umieszczamy w misce. Mieszamy i odkładamy.
Sałatka:
- Fenkuł myjemy, odcinamy górną końcówkę i kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy kilka minut do miękkości dolewając w trakcie kilka łyżek wody. Solimy i pieprzymy.
- Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Najpiękniej będzie wyfiletować pomarańcze, ale jeśli masz soczyste słodkie pomarańcze, sałatka będzie pyszna bez tego.
- Na suchą patelnię wrzucamy orzechy włoskie i prażymy na średnim ogniu, aż się lekko zarumienią i zaczną pięknie pachnieć.
- Fetę kroimy w kosteczkę.
- W salaterce lub na talerzach układamy rukolę. Wykładamy plasterki fenkułu, a następnie pomarańczę. Rozsypujemy równomiernie fetę oraz orzechy, a następnie całość polewamy dressingiem.
- Podajemy, smacznego :)