Sałatka na ciepło z pomidorami, rukolą i pomidorami to była pierwsza próba oswojenia burraty. Wielokrotnie już słyszałam o tym włoskim serze. Nawet jednego razu w pizzerii rozważałam zamówienie pizzy z burratą.
Jednak, koniec końców dopiero w ostatnim tygodniu kupiłam sobie tą kulkowatą włoską odmianę mozzarelli. I teraz już wiem, że na jednej się nie skończy.
Oczywiście mając już burratę, przekopałam Internet w poszukiwaniu najbardziej tradycyjnych włoskich przepisów.
Moje poszukiwania jednak pokazały, że burracie wiele nie potrzeba. Najczęściej polewa się ją po prostu oliwą, posypuje solą i pieprzem. I więcej nie trzeba.
Stwierdziłam, więc, że nie ma co wydziwiać. Powstała więc po prostu przepyszna i aromatyczna sałatka na ciepło z pomidorami, rukolą i burratą. Już teraz wiem, że będę na pewno wracać bardzo często.
Mamy tutaj wyrazistą lekko orzechową rukolę, pomidory duszone z cebulą i czosnkiem i mięciutką, ciągnącą się w środku i kremową burratę, która świetnie komponuje się z resztą. Bardzo przyjemna i pyszna sałatka. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 4 duże garści świeżej rukoli
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g cukinii
- 3 duże mięsiste pomidory (ok. 500 g) lub 1 puszka pomidorów
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy
- 2 kulki burraty (po 100 g)
- do podania: świeże pieczywo
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, cukinię i pomidory kroimy w kosteczkę.
- Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek do lekkiego zarumienienia - ok. 2-3 minuty.
- Wrzucamy cukinię, a po ok. 1 minucie pomidory. Zmniejszamy ogień na średni, dodajemy zioła i dusimy ok. 4-5 minut, aż zrobi się pulpa pomidorowa.
- Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- W 2 miseczkach układamy rukolę. Wykładamy podsmażone pomidory, a na wierzchu układamy burattę (jeżeli chcecie możecie jeszcze włożyć gotową sałatkę na 3-4 minuty do mikrofali lub nagrzanego piekarnika, żeby burrata zaczęła się lekko topic, ale już bez podgrzania jest ciągnąca i kremowa w środku).
- Podajemy z pieczywem. Smacznego :)


2 komentarze
Buratty jeszcze nie próbowałam, ale czuję się zachęcona. Ciekawe i apetyczne danie.
To danie jest przepyszne:))). Wczoraj zrobiłam i dawno nie jadłam czegoś równie pysznego:))))