Sałatka z cukinii do słoików to naprawdę idealna i najlepsza sałatka z cukinii na zimę. Każdemu smakuje, każdy zawsze pyta o przepis i powinna znaleźć się w każdej spiżarni.
Jeśli chodzi o przetwory, to u nas zawsze królowały ogórki, na przykład ogórki krokodylki, i dżemy truskawkowe. Moja mama nie jest zbyt wielką fanką gotowania, a już sama pasteryzacja stu słoików zabiera dość sporo czasu ;) Jednak, odkąd spróbowałyśmy pierwszy raz cukinii do słoików na zimę, nie ma sezonu cukiniowego bez niej.
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii jest słodka, lekko ostra dzięki curry i bardzo uniwersalna. Na tyle uniwersalna, że pasuje do wszelkiego typu mięs i kotletów, więc przyda się na niejeden zimowy rodzinny obiad ;)
W pierwotnym przepisie były 3 szklanki cukru, ale w naszym odczuciu wychodziła zdecydowanie za słodka. Jednak, jeśli uznacie, że u Was taka ilość się sprawdzi, to spróbujcie zwiększyć ilość cukru. W każdej wersji będzie pysznie i każda pozwoli Wam na zatrzymanie lata w słoiku ;) Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 3 kg cukinii bez miąższu
- 4 duże czerwone papryki
- 0,5 kg cebuli
- 1 duża główka czosnku
- 1,5 płaskiej łyżki soli
- 3 łyżki kurkumy (ew.curry)
- 4 łyżeczki gorczycy
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
- Z cukinii usuwamy miąższ za pomocą dużej łyżki. Kroimy ją w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki (moja mama w tym roku stwierdziła, że woli zrobić słupki i zrobiłyśmy wersję słupkową. Więc jeżeli wolicie inny kształt to nie ma problemu ;)).
- Papryki kroimy w paseczki, a cebulę w pióra. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Dodajemy sprasowane ząbki czosnku. Wszystko mieszamy dokładnie.
- Do garnka wlewamy ocet i wodę. Dosypujemy sól, kurkumę, gorczycę i cukier. Lekko podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i zalewamy warzywa.
- Odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem (nie martwcie się, że zalewa nie pokryje całkowicie warzyw, bo cukinia jeszcze puści sok i objętość płynu się zwiększy ;)).
- Przekładamy warzywa do słoików, a następnie wlewamy pozostałą w misce zalewę, żeby słoiczki były pełne
- Pasteryzujemy po 5-6 minut i ostrożnie wyjmujemy (my zawsze układamy na grubszej ściereczce). Studzimy i chowamy (ale jeden słoik warto spróbować następnego dnia ;)
35 komentarzy
Ooo podoba mi sie ten przepis. Nie robiłam takiej sałatki w słoiki. Kiedyś wypróbowałam jakiś jeden przepis na sałatkę z cukini, ale mi nie posmakowała i już więcej do tematu nie podchodziłam :) ale ta wersja zdecydowanie mi się podob. Mam nadzieje, że Mama będzie miała nadmiar i się ze mną podzieli cukinią :)
Super przepis!Robiłam w zeszłym roku, robię i w tym😉😃
o świetny przepis – cukinia już obrodziła i trzeba słoiki napełniać
bardzo dobra sałatka wyszła i przepis też nie jest trudny
bardzo dobra sałatka i prosta, polecam:)
nie wiedząc co zrobić z nadmiarem cukinii sięgnełam w tamtym roku po ten przepis – efekt wszystkie słoiki puste – więc w tym roku powtórka – pyszna, bardzo delikatna, idealna na zimę ;)
właśnie ten przepis wybrałam, cukinia wyszła smakowita, rodzince smakuje, polecam ten przepis.
Super, cieszę się, że się przyjęła :*
Biore sie dzis za ten przepis;) niech ta pelna zdrowia cukinia gosci w naszym domku caaala dluga zime ;) mysle nawet o podwojeniu skladnikow tak apetycznie wyglada ten przepis
Ooo takie komenatrze miodem na moje serce. Jest przepyszna, można nawet potroić :D
PYSZNA !!!! to za mało – REWELACJA – też za mało – po prostu brak słów by opisać to jak wszystkim smakuje – dziękuję
To ja dziękuję, takie komentarze uskrzydlają <3 Mega się cieszę i mam nadzieję, że starczy zapasów na całą zimę :D Smacznego :*
Jedną porcję cukinii zrobiłam według tego przepisu, do drugiej dodałam trochę chilli. Rewelacja! Mam cukinię na słodko i na ostro. Super smakuje jedna jak i druga:)
Można dac po łyżce oleju na wierzch słoika. ..
Sałatka rewelacja polecam palce lizać
Dałem sąsiadka spróbować odrazu chciała przepis
Dziękuję za super przepis
zrobiłam i to z podwójnej porcji…pięknie pachnie kurkumą :) dzięki za przepis :)
Aż 3 łyżki kurkumy to nie za dużo ??? Proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.
To naprawdę duża porcja, więc 3 łyżki kurkumy to nie za dużo ;) (tylko normalne łyżki, a nie bardzo czubate ;)). Jeżeli boi się Pani, że będzie za ostra polecam na pierwszy raz użyć curry zamiast kurkumy. Pozdrawiam serdecznie :)
Czy warzywa w ciągu tych 12 h mają być w lodówce?
Niekoniecznie. My zawsze trzymamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej :-)
Super przepis!Robiłam w zeszłym roku, robię i w tym😉😃
Ale super <3 Cieszę się, że nie tylko do naszego menu przetworowego ta sałatka się wpisała :D
Witam, czy konieczne jest trzymanie 12 godzin w zalewie, czy tak z 4 godz by wystarczyły?
Dzień dobry :-) W 4 godziny cukinia może nie puścić wystarczająco dużo soku przez co może nie być wystarczająco zalewy do nalania do słoików. Można spróbować, jeżeli Pani zobaczy, że cukinia puściła sporo soku powinno być ok :-)
Pozdrawiam :)
ta sałatka jest ok, ale meeegaaa słodka, dla mnie i dla rodziny i znajomych za słodka, po jednej łyżce nie chce się sięgać po kolejną bo mdli
Tą słodkość trzeba dopasować wedle gustu. Nam kiedyś taka wersja odpowiadała, ale odkąd zaczęliśmy ograniczać cukier, to też zmniejszamy jego ilość ją przygotowując. Polecam testować :)
Nie mam ręki do przetworów, ale ta sałatka wyszła mi idealna – nie jest ani mdła, ani zbyt octowa. Dzisiaj zabiorę się za kolejną porcję.
Super, takiej sałatki mi jeszcze brakuje :)
Mi tej zalewy wyszło strasznie mało:((( musiałam dorobić porcje starczyło zaledwie a kilka słoików…musiałam dorobić drugą porcję nie wiem czy to teraz się nada do jedzenia wogole:(((
Oj, widocznie cukinia puściła za mało soku. Trudno wycelować z idealną ilością, bo cukinie się jednak różnią mięsistością :( Mam nadzieje, że mimo wszystko sałatka wyjdzie i będzie smaczna!
Pyszna sałatka, wersja z kurkuma bardziej mi smakuje niż ta z curry.
Sałatka wyszła z tego przepisu pyszna, robiłam ją pierwszy raz w ubiegłym roku a teraz znów będę działać, cukinii wyrosło dużo, trzeba ją wykorzystać, aby cieszyć się jej smakiem później.
Zazdroszczę tej wyrośniętej cukinii, sama bym chętnie posadziła, gdybym miałam ogródek :D Ale cieszę się bardzo, że sałatka smakuje i że regularnie jest robiona <3
W ubiegłym roku zostałam babcią (młodą :-) )i stwierdziłam, że to najwyższy czas zacząć przyrządzać przetwory. Zrobiłam sałatki z różnych przepisów, ale ta jest zdecydowanie moim numerem 1. Mogę potwierdzić, że także u mnie jest urodzaj na cukinie. Czas kupić pozostałe składniki i zabrać się za robienie sałatki, zanim ślimaki zjedzą mi cukinie. Bardzo dziękuję za przepis :-)
Zrobiłam po raz pierwszy za namową przyjaciółki i przyznam szczerze PYCHA polecam