fbpx

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą, czyli soczyste fit roladki drobiowe z piekarnika

by Kucharka w baletkach

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą to soczyste roladki z piekarnika, które świetnie nadadzą się na fit obiad dla całej rodziny.

W rodzinnym domu kiedyś dość często robiliśmy roladki wieprzowe. Największym zainteresowaniem zawsze cieszyły się te z boczkiem, porem i papryką oraz roladki z szynką wędzoną i porem.

Takie roladki ze schabu były świetną alternatywą dla tradycyjnych smażonych kotletów schabowych. Najczęściej pojawiały się u nas na rodzinny niedzielny obiad albo w okresie świąt.

Często też zastępowały je roladki drobiowe z piekarnika. Na tym polu najbardziej wyróżniały się roladki z kurczaka z szynką parmeńską albo roladki drobiowe z fetą owinięte boczkiem. Dodatkowo, ja też lubiłam zrobić nawet roladki z ryb z warzywnym nadzieniem.

Reasumując, wszelkiej maści roladki mięsne z piekarnika były bardzo lubiane w mojej rodzinie. Jednak, jakoś naturalnie, przestaliśmy je pewnego dnia robić. A ja postanowiłam do tego pysznego zwyczaju ostatnio wrócić. I przygotowałam przepyszne fit roladki z kurczaka ze szpinakiem.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą to fit przepis na wiele okazji

Połączenie szpinaku z fetą z kurczakiem lubiłam wykorzystywać już w przepisach na makaron czy ryż z kurczakiem i szpinakiem. Wiedziałam więc, że takie połączenie w roladkach będzie równie udane i się nie myliłam.

Delikatne mięso drobiowe świetnie pasuje do wyrazistej fety i szpinaku, a cała roladka jest delikatna w smaku i mięciutka. Świetnie pasuje podana do tartych buraczków, gotowanej kapusty i ziemniaków.

Takie roladki z piekarnika świetny pomysł na fit rodzinny obiad na niedzielę i nie tylko. Super sprawdzą się jako obiad na wynos do pracy. Dodatkowo, pokrojone w plasterki można włożyć nawet do kanapek czy podać jako przekąskę do maczania w sosie czosnkowym.

Dodatkowo, choć przygotowanie roladek może brzmieć jak coś skomplikowanego, to zapewniam, że robi się je szybko i łatwo. Najgorszą częścią jest rozbicie samego mięsa. Jednak, jeżeli nie robisz porcji dla wojska, nawet to powinno pójść szybko.

Zachęcam więc do próbowania. Mam nadzieję, że te fit roladki drobiowe zasmakują Ci tak samo mocno jak mi i moim najbliższym. Zapraszam :)

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Drukuj
Liczba porcji: 4 sztuki Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 230 kalorii 36B, 4W, 9T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
  • 200 g szpinaku rozdrobionego mrożonego (najlepiej wcześniej rozmrozić)
  • 60 g sera feta
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czosnku granulowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Piersi z kurczaka kroimy na 4 równe części. Układamy je płasko na desce i tłuczkiem do mięsa rozbijamy na płasko (jeżeli nie masz tłuczka to można owinąć wałek folią spożywczą i użyć jako tłuczka - próbowałam, działa ;)). Solimy i pieprzymy z obydwóch stron.
  3. Szpinak podgrzewamy na patelni doprawiając go solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Gdy woda odparuje, wrzucamy do niego pokrojoną fetę i mieszamy do połączenia.
  4. Na każdej części mięsa rozsmarowujemy szpinak i zawijamy w roladkę.
  5. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i dolewamy na dno 3-4 łyżki wody.
  6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut pod przykryciem (na ostatnie 5-10 można zdjąć przykrywkę, żeby się lekko spiekły).
  7. Podajemy wedle uznania. Smacznego :)e

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close