fbpx

Roladki z bakłażana z rybą zapiekane w sosie pomidorowym

by Kucharka w baletkach

Roladki z bakłażana to moja sierpniowa miłość. Nie pamiętam, kiedy roladki, takie jak chociażby włoskie involtini czy moje ukochane roladki z bakłażana z hummusem i kurczakiem, zastąpiły w mojej kuchni grecką musakę. Oczywiście, musaka wciąż jest dla mnie pyszna. Jednak, roladki z bakłażana mają w sobie coś wyjątkowego.

Same roladki z bakłażana zapiekane w sosie mogą brzmieć jak coś skomplikowanego i czasochłonnego. Zapewniam Was jednak, że będziecie w szoku jak sprawnie i szybko można je zrobić. Samo przygotowanie to maksymalnie 20 minut, a resztę robi za nas czas i piekarnik.

Przyznam się Wam szczerze, że kiedyś myślałam, że nie lubię bakłażanów. Myślę, że wielu osobom też tak może się wydawać. Jednak, bardzo zachęcam do tego, żebyście spróbowali bakłażana w inny sposób, w którym jedliście go po raz pierwszy. Ja sama nie pamiętam dokładnie mojego pierwszego spotkania z bakłażanem (podejrzewam, że to było ratatouille ;)), ale wiem, że mnie nie zwalił z nóg od pierwszego spróbowania.

Pieczone roladki z bakłażana z rybą to świetny pomysł na bakłażana

Z bakłażanem bowiem trzeba wiedzieć jak postępować. Zazwyczaj nie wystarcza mu 5 minut zabawy i gotowe. Tak jest w przypadku bardzo łatwych i od razu smacznych pomidorów malinowych czy słodkiej papryki czerwonej. Nad bakłażanami bowiem trzeba się bardziej pochylić i wykazać się nie tyle dużym doświadczeniem w kuchni, ile sprytem i znajomością odpowiedniego przepisu ;) Znać więc przepis na takie roladki z bakłażana trzeba ;)

Plasterki bakłażana wychodzą tutaj mięciutkie z delikatną nutką oliwy. Skrywają w sobie delikatnie paprykowe kawałki białej delikatnej ryby. Całe roladki skąpane są w pomidorowym aromatycznym sosie, który cudownie komponuje się z orzechową rukolą i wyrazistym parmezanem na wierzchu.

Takie roladki z bakłażana z rybą na pewno przekonają Was do bakłażana. Jeżeli jesteście wegetarianami, z powodzeniem możecie zastąpić rybę tofu zawiniętym w kawałek nori. Dla wegan polecam dodatkowo jeszcze zastąpić parmezan roślinnym odpowiednikiem ;) W każdej wersji roladki będą cudownie soczyste, z nutką morskiego posmaku, wyraziste i przepyszne.

Bardzo polecam i zapraszam. Takie zapiekane bakłażany cudownie nadadzą się na rodzinny obiad albo na kolację. Ja podałam je z kaszą lub pieczywem (co kto lubi). Jednak, już same w sobie nie potrzebują specjalnego entourage, żeby być cudowne ;)

Roladki z bakłażana z rybą zapiekane w sosie pomidorowym

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 520 kalorii 39b, 27w, 29t, 8bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Bakłażany:

  • 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Roladki:

  • 2 filety świeżej białej ryby (u mnie tilapia, ok. 400 g)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 garście świeżej rukoli

 

PRZYGOTOWANIE

Bakłażany:

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż na 0,5 cm plastry (ok. 10 powinno wyjść). Układamy je płasko na blaszce / desce.
  2. Wszystkie osypujemy solą i odstawiamy na pół godziny.
  3. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym, smarujemy oliwą i grillujemy z każdej strony lub pieczemy do miękkości (ok. 20 minut w 180 stopniach).

Sos pomidorowy:

  1. Cebulę drobno siekamy i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy passatę, bazylię, oregano, sól, pieprz. Chwilkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. 

Roladki:

  1. Filety dzielimy na 10 kawałków. Każdy doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Na plasterki bakłażana nakładamy kawałki filetów. Zwijamy w roladkę i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. 
  3. Roladki zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. 
  4. Po tym czasie wierzch posypujemy parmezanem i zapiekamy dodatkowe 5 minut. 
  5. Wyjmujemy i podajemy posypane świeżą rukolą. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close