Roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów schabowych. I zdecydowanie o wiele zdrowsza.
W moim rodzinnym domu takie roladki często pojawiają się na niedzielny rodzinny obiad. Bardzo często też robimy je na większe imprezy rodzinne i zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem.
Przyznam szczerze, że był czas, że tak często gotowałyśmy je z mamą, że zaczęłyśmy wymyślać różne wersje, żeby się nie znudziły. Stąd powstały, na przykład, roladki schabowe z szynką wędzoną i porem albo dzisiejsze roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką. Choć, już bez boczku są naprawdę przepyszne. I ja nawet wolę je w takiej wersji.
Roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką to pomysł na zdrowy rodzinny obiad

Jak widać, bardzo lubimy faszerować wszelkie roladki porem. Dla mnie to bardzo niedoceniane warzywo, któremu potrzeba chwilka duszenia, żeby stał się cudownie aromatyczny i mięciutki. A duszony wewnątrz roladki schabu i przesiąknięty jeszcze smakiem boczku i papryki zyskuje cudowny nowy wymiar.
Takie roladki ze schabu nie są oczywiście zarezerwowane na świąteczny obiad. Warto zrobić je dużo częściej, bo są łatwe i w miarę szybkie do zrobienia. A jestem przekonana, że każdemu zasmakują. Ja mam w domu samych wybrednych smakoszy, a te roladki bardzo się przyjęły, więc polecam ;)
U nas roladki schabowe z boczkiem zazwyczaj podajemy z ugotowanymi ziemniaki i surówkami. Jednak, świetnie będą pasować też do ryżu lub kaszy z warzywami albo nawet to chleba i sałatki. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 6 plastrów schabu (jak na kotlety, ok. 100 g każdy)
- 6 chudych plastrów boczku wędzonego
- 0,5 papryki czerwonej
- ok. 5 cm pora
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Plastry schabu rozbijamy na cieniutko.
- Każdy solimy, pieprzymy z obydwóch stron i smarujemy cienką warstwą musztardy.
- Na każdym plaster boczku, pokrojony por i paski pokrojonej papryki. Zawijamy ciasno i spinamy wykałaczkami (choć jeśli dobrze to zrobisz wykałaczki nie są potrzebne ;)).
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Roladki obsmażamy z każdej strony, żeby się ładnie zarumieniły po ok. 1 minutkę.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy 1/2 szklanki wody.
- Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Podajemy wedle uznania (u nas zwykle z ziemniakami i surówkami). Smacznego :)
2 komentarze
Z boczkiem… dla mojego taty :P
Ja nie jestem fanką schabowego, ale tata (podobnie jak u Ervishy :D) pewnie byłby zachwycony ;)