fbpx

Roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką

by Kucharka w baletkach

Roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów schabowych. I zdecydowanie o wiele zdrowsza.

W moim rodzinnym domu takie roladki często pojawiają się na niedzielny rodzinny obiad. Bardzo często też robimy je na większe imprezy rodzinne i zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem.

Przyznam szczerze, że był czas, że tak często gotowałyśmy je z mamą, że zaczęłyśmy wymyślać różne wersje, żeby się nie znudziły. Stąd powstały, na przykład, roladki schabowe z szynką wędzoną i porem albo dzisiejsze roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką. Choć, już bez boczku są naprawdę przepyszne. I ja nawet wolę je w takiej wersji.

Roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką to pomysł na zdrowy rodzinny obiad

Jak widać, bardzo lubimy faszerować wszelkie roladki porem. Dla mnie to bardzo niedoceniane warzywo, któremu potrzeba chwilka duszenia, żeby stał się cudownie aromatyczny i mięciutki. A duszony wewnątrz roladki schabu i przesiąknięty jeszcze smakiem boczku i papryki zyskuje cudowny nowy wymiar.

Takie roladki ze schabu nie są oczywiście zarezerwowane na świąteczny obiad. Warto zrobić je dużo częściej, bo są łatwe i w miarę szybkie do zrobienia. A jestem przekonana, że każdemu zasmakują. Ja mam w domu samych wybrednych smakoszy, a te roladki bardzo się przyjęły, więc polecam ;)

U nas roladki schabowe z boczkiem zazwyczaj podajemy z ugotowanymi ziemniaki i surówkami. Jednak, świetnie będą pasować też do ryżu lub kaszy z warzywami albo nawet to chleba i sałatki. Zapraszam :)

Roladki schabowe z boczkiem, porem i papryką

Drukuj
Liczba porcji: 6 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 240 kalorii 27B, 3W, 17T na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 6 plastrów schabu (jak na kotlety, ok. 100 g każdy)
  • 6 chudych plastrów boczku wędzonego
  • 0,5 papryki czerwonej
  • ok. 5 cm pora
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Plastry schabu rozbijamy na cieniutko.
  3. Każdy solimy, pieprzymy z obydwóch stron i smarujemy cienką warstwą musztardy.
  4. Na każdym plaster boczku, pokrojony por i paski pokrojonej papryki. Zawijamy ciasno i spinamy wykałaczkami (choć jeśli dobrze to zrobisz wykałaczki nie są potrzebne ;)).
  5. Na patelni rozgrzewamy olej.
  6. Roladki obsmażamy z każdej strony, żeby się ładnie zarumieniły po ok. 1 minutkę.
  7. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy 1/2 szklanki wody.
  8. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
  9. Podajemy wedle uznania (u nas zwykle z ziemniakami i surówkami). Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 21 grudnia 2016 - 13:11

Z boczkiem… dla mojego taty :P

Odpowiedz
Jud 21 grudnia 2016 - 21:44

Ja nie jestem fanką schabowego, ale tata (podobnie jak u Ervishy :D) pewnie byłby zachwycony ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close