Pieczone roladki rybne z warzywami to pierwsze roladki rybne, które kiedykolwiek zrobiłam, bo miałam dość wiecznie smażonej w panierce ryby, którą serwowała mi mama. Pamiętam, że wtedy zaczynałam się zdrowiej odżywiać i takie lekkie, a zarazem przesmaczne i świeże potrawy wprawiały zarówno mnie, jak i moją mamę w zachwyt, a ona się dodatkowo cieszyła, że nie musi gotować ;-) Pieczone roladki rybne z warzywami są mega delikatne, rozpływają się w ustach, smakują świeżością i są chyba jednym z oryginalniejszych sposobów na podanie filetów z ryby. Ja często do nich wracam i mam nadzieję, że i u Was na stale zagoszczą :-)
Pieczone roladki rybne z warzywami

(4 roladki)
~ 4 duże filety z białej ryby (np. z dorsza, ok. 500-600 g)
~ sól, pieprz
~ sok z 1 cytryny
~ 1 duża cebula
~ 1 papryka czerwona
~ 1 papryka żółta
~ 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
~ 1/2 pęczka bazylii
~ 1-2 łyżki oliwy
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Filety solimy, pieprzymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy, papryki kroimy w paseczki, a cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Po ok. 1-2 minutach dodajemy papryki smażymy 1-2 minuty. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy do miękkości – ok. 10 minut w razie potrzeby dolewając 2-3 łyżki wody. Następnie warzywa umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Cukinię dusimy osobno ok. 5 minut (możemy na 1 łyżce masła). Zdejmuje z ognia i dodajemy posiekaną drobno bazylię. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Nakładamy porcjami na filety i zwijamy w roladki. Układamy na papryce.
Całość pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą. Smacznego :)
3 komentarze
Super, wygląda bardzo apetycznie! ;o)
Wyglądają bardzo ładnie :)
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl