fbpx

Ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów

by Kucharka w baletkach

Ratatouille, czyli francuska potrawka warzywna z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów to potrawa, o której dowiedziałam się z bajki o tym samym tytule. Jestem pewna, że każdy z Was ją kojarzy, a jeśli jeszcze nie oglądał, to serdecznie polecam, bo jest niezwykle ciepła i przyjemna.

Pamiętam, że wtedy dopiero zaczynałam gotować. W moim rodzinnym Toruniu bakłażan nie był jeszcze tak łatwo dostępny. Byłam jednak zawzięta i jechałam długo rowerem, żeby go zdobyć po drodze zahaczając o dobrą piekarnię z pysznymi świeżymi bagietkami.

Właśnie chyba ten przepis na ratatouille zapoczątkował moją miłość do odkrywania świata przez kuchnię. Nagle okazało się, że chociaż nie podróżuję zbyt dużo, to mogę dać sobie namiastkę podróży gotując i to było super.

Samo ratatouille, czyli potrawka warzywna z bakłażana, cukinii, papryki i pomidorów to dla mnie typowa francuska potrawa, gdzie wszystko wydaje się z pozoru proste i niewinne, a efekt zawsze przerasta oczekiwania. Za to właśnie kocham kuchnię francuską – zawsze zaskakuje i pokazuje, że dobre składniki to już połowa sukcesu.

Polecam więc wypróbowanie przepis na ratatouille. Najbardziej polecam zrobić to latem, kiedy mamy pod dostatkiem te wszystkie przepyszne warzywa. Właśnie wtedy smakuje najlepiej. Zapraszam :)

Ratatouille, czyli francuski gulasz warzywny

(2-3 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 2 duże pomidory (ok. 400-500 g; mięsiste najlepiej)
~ 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta)
~ 1 średnia cukinia (ok. 400g)
~ 1 bakłażan (ok. 400 g)
~ ew. 2 łyżki przecieru pomidorowego (w przypadku, gdy pomidory są za mało mięsiste, by stworzyć sos ;))
~ 3-4 łyżki oliwy
~ 1 łyżka ziół prowansalskich
~ 1/2 łyżeczki tymianku
~ sól, pieprz

Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut, żeby puścił sok. Przepłukujemy zimną wodą i osuszamy.

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę kroimy w paseczki, cukinię w plasterki, a pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy.

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodajemy pokrojoną paseczki paprykę, a następnie pokrojone kostki bakłażana i plastry cukinii. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy drobniutko posiekane pomidory, zioła oraz tymianek. Dusimy ok. 10-15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną, a pomidory utworzą sos.

Po tym czasie dodajemy ewentualnie przecier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z pieczywem lub ryżem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 12 września 2014 - 11:44

Jeszcze tego nie jadłam :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close