Sernik bez cukru z truskawkami i czereśniami to przepyszny, puszysty, łatwy i zdrowy sernik. Idealnie nada się na beztroski letni weekend.
Mamy tutaj słodki spód na bazie migdałów i daktyli, puszystą, słodką sernikową masę i owoce dodające świeżości, lekkości i lekkiej słodyczy. Przyznam szczerze, że sama byłam pod wrażeniem, jak delikatny, smaczny i uzależniający wyszedł. Dodatkowo, moi rodzice nawet nie poznali się, że jest bez cukru i zniknął w jedno popołudnie. A są bardzo wyczuleni na fit ciasta, bo wiedzą, że lubię kombinować ;)
Sernik bez cukru z truskawkami lub innymi owocami na lato

Ja już wiem, że ten fit sernik zagości na stale w naszym letnim menu. Podobnie zresztą jak rok temu zagościła czekoladowa krucha tarta sernikowa z truskawkami. Możliwe, że z lekką modyfikacją owoców w zależności od sezonu. Bo tak naprawdę ten sernik można zrobić ze wszystkimi miękkimi owocami. Z malinami, brzoskwiniami czy borówkami też będzie smakować cudownie.
A tymczasem zostawiam wersję dla niezdecydowanych. Ja zdecydowałam się właśnie na taką, bo było mi ciężko wybrać tylko jeden owoc, kiedy półki na targu uginają się wręcz od tej obfitości owoców. Zdecydowałam się więc zrobić ten fit sernik zarówno z truskawkami, których nigdy nie mam dość, jak i z czereśniami, które uwielbiam w zapiekanej formie.
Inne letnie połączenie, które świetnie może tu pasować to maliny i borówki. Wykorzystywałam je już w popularnym deserze znanym jako crumble z owocami (w wersji polskiej po prostu kruszonka z owocami). Pojawiło się tuż już w przepisie na kruche ciasto z pianką z owocami.
Zapraszam – puszysty sernik bez cukru z truskawkami i czereśniami to kwintesencja lata.

SKŁADNIKI
Spód:
- 200 g duszonych daktyli
- 150 g migdałów zmielonych (ja użyłam blendera)
Sernik:
- 800 g twarogu półtłustego zmielonego
- 4 jajka
- 1 dojrzały banan (ok. 120 g) rozgnieciony widelcem na papkę
- 4 łyżki syropu klonowego (ok. 50 ml)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g)
Wierzch:
- 150 g czereśni
- 150 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy je do miski razem z 2-3 łyżkami wody. Miksujemy na gładką masę.
- Do daktyli dodajemy zmielone na proszek migdały. Mieszamy dokładnie łyżką.
- Masę przekładamy do tortownicy (o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki) i wilgotnymi dłońmi lub łyżką rozsmarowujemy na płaski spód. Odstawiamy.
Wierzch:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przekładamy do dużej miski i miksujemy razem z twarogiem, bardzo dokładnie rozgniecionym bananem, syropem, ekstraktem i mąką.
- Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce sprawdzając czy są gotowe przechylając miskę (jeżeli nie będą się osuwały, są odpowiednio ubite ;)).
- Białka delikatnie mieszamy z masą twarogową. Całość przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem.
- Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na połówki, a czereśnie kroimy na połówki i pozbawiamy pestek. Owoce wykładamy równomiernie na wierzch sernika (tylko proszę nie rzucajcie ich z dużą siłą, bo się zatopią ;)).
- Cały sernik pieczemy ok. 1 godziny w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowy. Jeżeli zacznie się za bardzo przypiekać, warto nałożyć na wierzch arkusz papieru do pieczenia. Gdy sernik będzie gotowy, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki piekarnika studząc go przez pierwszą godzinę w ten sposób, a następnie wykładając na blat. Świetnie smakuje podgrzany, ale na zimno też. Smacznego :)
