Pudding chia stał się bardzo popularny w ostatnich latach. Teraz można dostać go praktycznie w każdej kawiarni z różnymi owocami, musami czy innymi dodatkami na wierzchu. Choć przygotowane puddingi chia do kupienia wyglądają bardzo apetycznie, warto i dużo oszczędniej przygotować sobie domową wersję. Tym bardziej, że przepis na pudding chia to bardzo łatwy i szybki przepis.
Pudding chia pokazywałam Wam już w wersji z borówkami i prażonym jabłkiem i w wersji jesienno-zimowej z musem dyniowo-mandarynkowym. Dzisiaj mam dla Was za to orzeźwiające wydanie puddingu chia z musem arbuzowym. Mus arbuzowy to może wiele powiedziane, bo to po prostu zmiksowany arbuz. Jednak, podobnie jak w przypadku jednoskładnikowego musu truskawkowego, w prostocie tkwi siła.
Pudding chia z musem arbuzowym jest bardzo orzeźwiający, ale też słodki i sycący. Nasiona chia można zmieszać z mlekiem tradycyjnie. Jednak, ja dzisiaj proponuję zrobienie jogurtowego puddingu chia. W moim odczuciu jogurt jeszcze bardziej chłodzi i, tym samy, bardziej pasuje na lato ;)

SKŁADNIKI
- 5 łyżek nasion chia (ok. 50 g)
- ok. 400 ml wody w temp. pokojowej
- 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 2 duże plastry arbuza (łącznie ok. 400 g miąższu)
PRZYGOTOWANIE
- Nasiona chia wsypujemy do miseczki i dolewamy wodę. Mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 60 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziarenka napęcznieją lub na całą noc do lodówki (jeżeli pudding ma być na śniadanie).
- Po tym czasie mieszamy je z jogurtem, syropem i przekładamy do pucharków lub wysokich szklanek.
- Arbuza kroimy na mniejsze części, pozbawiamy pestek, a następnie miksujemy blenderem na mus. Układamy go na wierzchu puddingu chia.
- Przekładamy do lodówki albo podajemy od razu. Smacznego :)
