Pogoda za oknem w końcu dopisała, więc ostatnie dni wakacji warto wykorzystać wybierając się na wycieczkę lub urządzając piknik na łonie natury. W każdym z tych przypadków przyda nam się coś na ząb, żeby spokojnie móc naładować akumulatory lub po prostu w spokoju cieszyć się naturą. Oprócz popularnych i pysznych kanapek dzisiaj chciałabym zaproponować Wam zrobienie placków jaglanych, które będziecie mogli spakować do pudełeczka, a kiedy dopadnie Was już głód przełożyć je wedle uznania i wedle składników, które spakujecie ze sobą. Ja tym razem chciałabym Wam polecić zrobienie małej plackowej wieży przełożonej przepysznym hummusem Profi i szpinakiem zmieszanym z twarogiem. Wzięcie hummusu to żaden problem, bo słoiczek jest may i poręczny, a szpinak z twarogiem to kwestia jednego małego pudełeczka. A taka piękna wieża ozdobi Wasz koc piknikowy i ucieszy Wasze podniebienia. Zapraszam :)
Placki jaglane z hummusem i szpinakiem
Placki jaglane (dokładne zrobienie ich opisuję tutaj)
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 szklanka mleka roślinnego (200ml)
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu lekko ją przegotowując (ok. 2-3 minutki dłużej), a następnie dokładnie ją studzimy (najlepiej zostawić na kilka godzin).
Po tym czasie wrzucamy kaszę jaglaną i wlewamy mleko do miski. Bierzemy blender i dokładnie miksujemy na gładką masę (będzie to trwało ok. 3-4 minut, ale musicie bardzo dobrze rozprawić się z kaszą). Masa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki, ale rzadsza niż na pancakes. Nagrzewamy solidnie patelnię (posmarowaną cienko tłuszczem lub nie), a gdy się nagrzeje zmniejszamy ogień na średni i łyżką wykładamy porcje ciasta formując placki (nie przestraszcie się, jak zaczną lekko wrzeć na patelni na początku – potem się uspokoją i będą się powoli smażyć). Smażymy je ok. 3-4 minut i sprawdzamy delikatnie czy można je już obrócić. Jeśli tak to delikatnie wsuwamy łopatkę pod każdy i szybkim zręcznym ruchem obracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze ok. 1 minutkę i przekładamy na talerze.
Przełożenie:
~ 1/2 słoiczka hummusu klasycznego Profi
~ 300 g świeżego szpinaku
~ 200 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
~ sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej
Szpinak podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z twarogiem. Przekładamy do pudełeczka.
Następnie każdy placek smarujemy hummusem, a na nim układamy szpinak z twarogiem. Układamy placki na sobie tworząc wieżę. Zajadamy. Smacznego :)
4 komentarze
Ciekawy pomysł podania placuszków z poprzedniego wpisu :)
https://smilingshrimp.blogspot.com
Ostatnio mam fazę na placki więc i takie muszę przetestować :D
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To musi smakować pysznie!:)
Smacznie wygląda :)