fbpx

Pizza serowa na brokułowym spodzie

by Kucharka w baletkach

Pizza serowa na brokułowym spodzie powstała spontanicznie, bo kompletnie zapomniałam wczoraj o Dniu Pizzy. A było już trochę późno i to była niedziela, więc nie miałam zbytnio ochoty na bawienie się z mąką i czekanie na wyrośnięcie ciasta, ale jakaś pizza musiała być! Ipo małym researchu i odwiedzeniu kilka blogów taka brokułowa wpadła mi do głowy. Stwierdziłam, że skoro kalafiorowa była super, to brokułowa musi być równie dobra albo jeszcze lepsze. I mogę stwierdzić, że dorównuje swojej białej koleżance, a nawet chyba trochę ją deklasuje. Pyszny brokułowy spód, (opcjonalnie) sos pomidorowy i mieszanka serów. Nie kombinowałam zbytnio z dodatkami, bo właśnie na taką serowa wydała mi się najlepszą opcją. I tak było. Wyszło aromatycznie, pysznie i zdrowo. Nawet mój tato, zatwardziały przeciwnik brokułów i większości zielonych warzyw, się skusił i mu smakowało, więc to chyba jeszcze dodatkowa zachęta. A dodatkowo pizza serowa na brokułowym spodzie jest szybka do zrobienia i mniej kalorycznej od tradycyjnej wersji ;>

Pizza serowa na brokułowym spodzie

(2 porcje)

Ciasto:
~ 1 brokuł (500 g)
~ 2 jajka
~ 4 łyżki otrębów
~ sól, pieprz

1.Brokuł obgotowujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i ścieramy na tarce. Mieszamy z jajkami, otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na duży placek.

3. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Sos pomidorowy (opcjonalnie):
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 duży pomidor
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 2 łyżki wody
~ 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
~ 1 łyżeczka oliwy

1.Pół cebuli siekamy i podsmażamy na oliwie z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

2. Dodajemy drobno posiekanego pomidora. Smażymy chwilkę razem, po czym dodajemy przecier, wodę i zioła. Zagotowujemy i odstawiamy.

3. Sos rozsmarowujemy na upieczonym placku. Układamy na nim pokrojoną w półksiężyce resztę cebuli.

~ 1 kulka mozzarelli (100-125 g)
~ 100 g fety
~ 50 g sera pleśniowego, żółtego (cheddar, gouda)
~ ew. szczypta ziół prowansalskich

1.Mozzarellę i ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry, a fetę w kosteczkę. Układamy na wierzchu naszej pizzy. Posypujemy ziołami.

2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut (żeby się ładnie roztopiły sery).

3.Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut. Smacznego :)

coś na dokładkę?

9 komentarzy

galantyna.pl 10 lutego 2014 - 13:24

Ten brokułowy spód mnie intryguje!

Odpowiedz
yllla 10 lutego 2014 - 13:45

i mnie również :)

Odpowiedz
poziomka 10 lutego 2014 - 14:09

Dzień dobry
Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail.
Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
Pozdrawiam serdecznie,
Magdalena

Odpowiedz
Agata 10 lutego 2014 - 17:21

Rzeczywiście – dzień pizzy! Zupełnie zapomniałam… Cóż, nadrobię to dzisiaj Twoim przepisem :D

Odpowiedz
Ola 10 lutego 2014 - 23:31

a ja robilam taką wariacje z twroogiem ;)

Odpowiedz
Jula G. 12 lutego 2014 - 09:04

raz robiłam pizzę na brokułowym spodzie, ale nie była taka ładna jak Twoja ;) ale za to pyszna – do powtórzenia!

Odpowiedz
Anonimowy 21 sierpnia 2014 - 19:35

Czy pizza na zdjęciu to te "dwie porcje"? Czy z przepisu wychodzą takie dwie pizze? :)

Odpowiedz
admin 21 sierpnia 2014 - 20:09

Pizza na zdjęciu to 2 porcje ;) Ale trochę to zdjęcie myli, bo wygląda na nim na małą, a jej średnica to ok. 35 cm ;)

Odpowiedz
Anonimowy 22 sierpnia 2014 - 18:18

Okej, dziękuję bardzo za odpowiedź. :) Będę jutro próbować przepisu. :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close