Pizza z kaszy jaglanej z kalafiorem to kolejna propozycja w ramach mojej kalafiorowej przygody. Jeszcze do niedawna zarzekałam się, że go nie lubię i basta. Ale co rusz natykałam się na ciekawe pomysły z jego udziałem zamiast już kompletnie nudnej i przejedzonej wersji, czyli ugotowanego i polanego bułką tartą (jeśli wciąż kochacie to na zdrowie Wam oczywiście :D). I zaczęłam kalafiorować, a z każdą kolejną przygotowaną potrawą w mojej głowie rodziły się pomysły na nowe, którymi oczywiście się podzielę. Bo z kalafiorowego malkontenta stałam się jego wielką entuzjastką. Zacznę bardzo zdrowo – pizza z kaszy jaglanej i kalafiora. Nie jest to typowa pizza, którą złapiecie w rękę, a raczej zapiekanka w formie pizzy. Niemniej jednak jest bardzo smaczna, sycąca, a z odpowiednimi dodatkami smakuje najlepiej na świecie <3. Jako zachętę powiem, że robiłam ją już kilka razy pod rząd i nie mogę się doczekać, kiedy będę chwilkę więcej na przygotowanie obiadu (do lunchboxa ciężko wpakować :<). Zapraszam :)
Pizza kalafiorowa z kaszą jaglaną
(2 jak na zdjęciu lub 1 duża)
~ 100 g suchej kaszy jaglanej
~ 200 g świeżego kalafiora
~ spora szczypta vegety i pieprzu
Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i lekko studzimy.
Kalafiora ścieramy na tarce. Na wierzchu wykładamy kasze jaglana i blenderem miksujemy na jednolita masę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Następnie łyżką wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy jedna plaska pizze. Podpiekamy ok. 10 minut w 225 stopniach.
Dowolne dodatki:
~ sos pomidorowy (choć polecam bez ;))
~ suszone pomidory
~ podsmażone pieczarki/papryka/szynka parmeńska
~ 1 kostka mozzarelli (ok. 100-125 g)
~ rukola
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy sos jeśli chcemy go użyć. Układamy na nim połowę mozzarelli, na to dodatki resztę mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Podajemy posypaną świeżą rukolą. Smacznego :)
poprzedni wpis
9 komentarzy
Super .
Wygląda super :)
Kalafiora bardzo lubię, ale po nim wyskakuje mi pryszcz, więc jem rzadko :/ Ale podobną pizzę mam w planach od dłuższego czasu :)
Kalafior mi smakuje ale tylko na surowo ;) Taka pizza to fajny pomysł :)
Moje ulubione składniki! Pycha;)
Piekłam kiedyś podobną, ale spód był bez kaszy jaglanej. Taką pizzę chętnie bym zjadła :)
uwielbiam spód do pizzy z kalafiorem, ale z kasza jaglaną chyba go jeszcze nigdy nie łączyłam, muszę spróbować :)
Jeszcze nigdy nie próbowałam takiej pizzy, a dużo dobrego o niej słyszałam.
Twoja wygląda pysznie!
Pozdrawiam
Jak ona niesamowicie smacznie wygląda! :)
Ale cudownie wygląda! Jak prosto z pizzerii ;)