Pizza jaglana z kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i serem provolone to naprawdę przepyszna pizza. Pizza z kaszy jaglanej to zdecydowania moja ulubienica. Mogłabym jeść ją codziennie zmieniając tylko dodatki na górze.
Pizza z kaszy jaglanej jest łatwiejsza niż tradycyjna, nie trzeba bawić się z mąką, a jest naprawdę cudowna I dobra dla osób na diecie bezglutenowej. Co więcej, taka pizza to też super propozycja na weekend. Nie ma przy niej dużo pracy, a kasza jaglana sprawia, że jest superzdrowa.
Tym razem moja propozycja to pizza jaglana z kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i serem provolone. Jeśli nie macie sera provolone można spokojnie użyć mozzarelli. Są bardzo podobne w smaku, z tym, że mozzarella się bardziej ciągnie ;)
Sama pizza to harmonia delikatności i wyrazistych smaków – delikatny lekko przyprawiony kurczak z grillową cukinią, których smak podkręcają suszone pomidory. Proste, ale cudowne połączenie, które na pewno Wam zasmakuje. Zapraszam – pizza z kaszy jaglanej z kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i serem provolone przed Wami :)
Pizza jaglana z kurczakiem, cukinią, suszonymi pomidorami i serem provolone
(1 duża lub 2 jak na zdjęciu)
Spód:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- spora szczypta soli
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Następnie miksujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i łyżką rozsmarowujemy na cienki spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 15 minut w 200 stopniach.
Bardziej szczegółowy przepis na ciasto tutaj ;)
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1-2 łyżeczki przecieru
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ja często używam granulowanego ;)). Dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora i przecier. Dolewamy troszkę wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy kilka minut mieszając i zdejmujemy z ognia. Miksujemy blenderem na gładki sos. Smarujemy podpieczony spód.
Wierzch:
- 1/2 piersi kurczaka (ok. 150-200 g)
- 1 mała cukinia (ok. 200-250 g)
- 50 g suszonych pomidorów
- 4 plastry sera provolone – ok. 80 g (lub mozzarelli)
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oliwy
Pierś kurczaka kroimy na 2 części. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Układamy na naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy troszkę wody na spód i pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach ok. 20 minut.
Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z każdej strony na wysmarowanej oliwą patelni (lub po prostu smażymy na patelni, jeśli nie mamy grillowej). Gdy stanie się miękka i lekko zarumieniona zdejmujemy z ognia.
Na spodzie z sosem układamy pokrojone pieczone kawałki kurczaka, plastry cukinii i suszone pomidory. Wierzch posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 5-7 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Jestem jaglanym świrem, ale pizzy jaglanej jeszcze nie robiłam :D Ogólnie dawno nie jadłam pizzy i chyba będe musiała zrobić!
Dawno nie jadłam pizzy a zwłaszcza tej jaglanej :)