Piernikowe placki jogurtowe to placki na bazie jogurtu skyr, które idealnie nadadzą się na przedświąteczny, świąteczny czy poświąteczny czas.
Wiadomo, że pierniki i mandarynka najlepiej smakują właśnie w grudniu. Postanowiłam więc to wykorzystać w fit sposób smażąc przepyszne delikatne sernikowe placki.
Na blogu są już piernikowe placki z serka wiejskiego z mandarynką albo piernikowa owsianka z mandarynką. Konsekwentnie, te fit placki też podałam z mandarynką. W końcu jak można podać coś piernikowego bez mandarynki, jak sobie leżą tuż obok w misce?
Piernikowe placki jogurtowe to placki ekspresowe

Większość moich placków i gofrów jest na bazie twarogu. Lubię je dużo bardziej niż standardowe, bo mają taką pyszną sernikową nutkę. I te placki na bazie jogurtu też mają tą magiczną właściwość.
Sam przepis jest bardzo prosty i wymaga tylko wymieszania składników. Można użyć zarówno naturalnego skyru, jak i waniliowego. Z tym drugim będą słodsze, ale myślę, że nikomu to nie będzie przeszkadzać ;)
Ja swoich placków nie słodziłam, bo po usmażeniu smarowałam je kremem czekoladowym z nutką pomarańczy. Bardzo polecam, bo taki krem tutaj idealnie pasuje. Jednak, jeśli wolisz bez kremu, warto dosłodzić troszkę placki lub podać z miodem, bo mogą być za mało słodkie ;)
Te piernikowe placuszki są też bardzo szybkie do zrobienia. Idealnie więc nadadzą się na szybkie śniadanie, fit podwieczorek czy nawet lekką pokolację ;) Zapraszam, mam nadzieję, że Ci zasmakują!

SKŁADNIKI
- 250 g jogurtu typu skyr (naturalny / waniliowy)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej (ok. 40 g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- ew. 1 łyżka erytrytolu / cukru / syropu klonowego dla dosłodzenia
- ew. 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
do podania:
- 2 duże łyżki kremu czekoladowego (u mnie krem czekoladowy z pomarańczą firmy Targroch; można też zrobić domową nutellę bez cukru lub nutellę z awokado)
- 2 mandarynki
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
- Dużą patelnię nagrzewamy i wrzucamy masło (jeśli masz dobrą patelnię nieprzywierającą, można je usmażyć bez dodatku tłuszczu).
- Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placki. Ogień zmniejszamy na średni i smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony.
- Placki przekładamy na talerz. Smarujemy kremem i podajemy z mandarynkami. Smacznego :)
