fbpx

Pieczone roladki z bakłażana z szynką parmeńską, mięsem i mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Pierwsze roladki z bakłażana, które zrobiłam to były włoskie involtini z orzeszkami, kaszą i fetą i właśnie one poniekąd zainspirowały mnie do stworzenia kolejnych, więc powstały pieczone roladki z bakłażana z szynką parmeńską, mięsem i mozzarellą. To danie kolejny raz pokazuje, jakie cuda można zrobić z bakłażana przy odrobinie pomysłu i czasu na pieczenie ;) I bakłażan to takie warzywo, nad które trzeba poświęcić troszkę więcej czasu i zachodu, ale smak potem wynagradza wszystko. A tym razem chciałam, żeby całe danie, mimo, że typowym włoskim daniem nie jest, zachowało jednak włoski charakter, dlatego łączę tutaj pieczonego bakłażana z szynką parmeńską, mozzarellą, bazylią i oregano. Mięso mielone nabiera tych wszystkich aromatów i całe pieczone roladki z bakłażana z szynką parmeńską, mięsem i mozzarellą smakują naprawdę super <3 I są pyszne zarówno na ciepło, jak na zimno (potwierdzone info ;)), więc idealnie sprawdzą się na obiad albo jako przekąska czy przystawka dla gości. Zapraszam :)

Pieczone roladki z bakłażana z szynką parmeńską, mięsem i mozzarellą

(8-10 roladek)

~ 1 średni bakłażan (ok. 400 g)
~ 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
~ 200 g mięsa mielonego (u mnie wołowe, ale wieprzowo-wołowe też będzie ok)
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ 1 płaska łyżeczka bazylii suszonej (jeśli świeżej to 1 garść posiekana ;))
~ 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka oliwy

Bakłażana kroimy w plastry (taka grubość, żeby wyszło ich 8-10). Posypujemy je solą i odstawiamy na ok. 30 minut, żeby puściły sok. Następnie je osuszamy, smarujemy leciutko oliwą i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10-15 minut w 180 stopniach, żeby lekko zmiękły i można je było zawinąć w roladkę (nie muszą być idealnie miękkie, takie półtwarde ;)).

Mozzarellę kroimy w plasterki. Mięso mielone mieszamy z przecierem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Formujemy 8-10 podłużnych klopsików.

Na każdą końcówkę plastra bakłażana (tą większą ;)) nakładamy połowę plasterka szynki parmeńskiej, na nią układamy klopsik i plasterek mozzarelli. Zwijamy i układamy z powrotem na blaszce do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy. Smacznego :)
Włoska strona lata z Galbani

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 24 sierpnia 2018 - 17:59

Roladki z bakłażana jak najbardziej ale niekoniecznie z szynką :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close