Pieczona owsianka jogurtowa powstała troszkę w ramach testu.
Nigdy bowiem specjalnie nie ufałam dodawaniu jogurtu do dań na ciepło. Zawsze bałam się, że całość wyjdzie kwaskowa, płynna i niesmaczna. Jednak, wchodząc na śniadaniowe blogi zauważyłam, że chyba warto spróbować.
Zaczęło się od dodawania jogurtów do ugotowanej już owsianki. Z taką wersją szaleję szczególnie w lato. Wtedy na maksa wykorzystuję miękkie owoce lata i każdy poranek to pyszna miska z jogurtem i owocami. Moją ulubioną jest chyba jogurtowa owsianka z borówkami albo wersja z musem truskawkowym.
Jednak, w te zimniejsze miesiące moją ulubioną wersją owsianki są owsianki pieczone. Z ręką na sercu powiem Wam, że ciężko mi wyobrazić sobie lepsze jesienno-zimowe śniadanie niż owsianka, które smakuje jak ciepłe ciastko prosto z piekarnika. Pieczona owsianka z jabłkami smakuje bowiem jak szarlotka. A owsianka, którą dzisiaj dla Was mam jak ciasto marchewkowe.
Pieczona owsianka jogurtowa z marchewką i jabłkiem smakuje jak ciasto marchewkowe

Pomysł na dodanie jogurtu do owsianki, która będzie się zapiekać przyszedł razem z serniczkami jogurtowymi pieczonymi. Okazało się, że jogurt po upieczeniu smakuje po prostu jak delikatny sernik. A połączenie pieczonego jogurtu z marchewkami okazało się smakować jak marchewkowe ciasto z delikatnym serkiem.
Taka pieczona owsianka z marchewkami i jabłkami to śniadanie, do którego się wraca. Jest banalnie prosta i szybka. Co więcej, przygotowana dzień wcześniej oszczędzi nam dużo czasu następnego dnia rano.
Wtedy wystarczy tylko podgrzać i ciepła smakuje najlepiej. Jednak, już nawet na zimno naprawdę daję radę. Podaję przepis na jedną porcję. Jeżeli jednak w Waszym domu jest więcej owsiankowych potworów, to polecam podwoić, a nawet potroić składniki ;)

SKŁADNIKI
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 średnia marchewka (ok. 150 g)
- 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
- 1/2 szklanki wody lub mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a jabłko kroimy w kosteczkę.
- Do miski wsypujemy płatki i cynamon. Dodajemy marchewkę, jabłko i jogurt. Mieszamy dokładnie. Dolewamy wodę lub mleko.
- Całość przekładamy do małego naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku. Odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

1 komentarz
Zauroczyła mnie nazwa i zawartość bloga dlatego nominuję twój blog do Liebster Blog Award! Więcej informacji na: https://dzemdzus.blogspot.com/