fbpx

Pieczona cukinia a la caprese z kurczakiem

by Kucharka w baletkach

Cukinia to chyba warzywo, które jem najczęściej, bo jest nieodłącznym składnikiem moich porannych owsianek. Przyzwyczaiłam się więc do jedzenia jej w słodkich połączeniach i zapomniałam trochę, że na wytrawnie też jest cudowna!

Ku przypomnieniu sobie wspaniałości cukinii w obiadowych klimatach powstała pieczona cukinia a la caprese z kurczakiem. Bardzo delikatne, świeże i smakowite połączenie, które nie tylko pięknie wygląda, ale też tak smakuje.

U mnie ta faszerowana cukinia została podana z ryżem wymieszanym ze szpinakiem i posiekanym głąbem cukinii. Jednak, jako przekąska czy lekka kolacja też idealnie się nada.

Dla mnie pieczona cukinia a la caprese z kurczakiem nieodłącznie kojarzy się z letnimi wieczorami niedzielnymi spędzanymi w moim ukochanym Toruniu, podczas których przygotowywałyśmy sobie takie cudeńka z mamą. I zawsze jakiś sentyment we mnie się budzi, kiedy zaserwuję sobie taką tutaj w stolicy ;)

Pieczona cukinia a la caprese z kurczakiem

(2 porcje)

  • 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g)
  • 2 średnie pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (100-125 g) (warto mozzarellę bardzo dokładnie odcisnąć z zalewy i lekko osuszyć, żeby nie puszczała wody podczas pieczenia)
  • świeża lub suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy

Cukinię wydrążamy, a miąższ odkładamy na bok (ja go posiekałam i podsmażyłam z ugotowanym ryżem).

Środek solimy lekko i pieprzymy. Układamy w niej na przemian pokrojone w plasterki pomidory i plasterki piersi z kurczaka przyprawione solą i pieprzem. Posypujemy suszoną bazylią i polewamy oliwą. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i ostrożnie układamy pomiędzy plasterkami pomidora i kurczaka plastry mozzarelli. Zapiekamy dodatkowe 5 minut i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 1 sierpnia 2018 - 15:58

Dawno nie jadłam pieczonej cukinii ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close