fbpx

Penne z jarmużem, łososiem i batatami, czyli przepyszny makaron z jarmużem

by Kucharka w baletkach

Penne z jarmużem, łososiem i batatami to zdrowe pyszne danie makaronowe i sposób na oswojenie jarmużu.

Jarmuż to warzywo, które przeżyło swój renesans, kiedy byłam na studiach. Od zupełnie nieznanego i niedostępnego warzywa, nagle stało się sklepową gwiazdą. Ba! Nie tylko sklepową, ale również kawiarniano-restauracyjną zalewając menu warszawskich knajpek zielonymi smoothies i bowlami.

Ja próbowałam dać szansę smoothies z jarmużu. Jednak, dla mnie ma zbyt wyrazisty smak i jest zbyt twardy, żebym chciała go dodać do słodkiego delikatnego koktajlu z bananem jak ten piękny zielony smoothies bowl.

Spróbowałam jednak bigosu z jarmużem od Jadłonomii i odkryłam, że jarmuż na wytrawnie to zupełnie inna historia. Potem ten przebłysk wzmocniły jeszcze chipsy z jarmużu (wystarczy wymieszać go z oliwą, papryką wędzoną, czosnkiem i upiec, a następnie posolić przed podaniem).

Jarmuż więc zaczął pojawiać się w mojej kuchni. Najpierw nieśmiale korzystając z przepisów innych, żeby potem rozkwitnąć w pełni. Zaczęłam coraz częściej przemycać go w różnych gulaszowych daniach, a następnie zaczął trafiać do placków, na przykład tych z komosy ryżowej. I wreszcie zawitał w daniach makaronowych.

Makaron z jarmużem i batatami to świetne zdrowe połączenie

Jak już wspomniałam, jarmuż ma dość wyrazisty smak. I ma też swoją goryczkę. Pomyślałam więc, że choć słodkie koktajle jarmużowe to dla mnie niewypał, to w wytrawnych daniach jednak przyda mu się nieco słodkiego animuszu. I w moje ręce wpadły piękne bataty.

Bataty to coraz popularniejsze warzywo. Choć, poza Warszawą, mam wrażenie, że rzadko używane. Ja lubię jeść je jako frytki albo faszerować je kurczakiem i brokułami. Jednak, cudownie też sprawdzają się w gulaszach albo sosach dodając nieco słodyczy.

Wypróbowałam więc ich połączenie z jarmużem dodając jeszcze troszkę łososia wędzonego dla podkręcenia smaku i dodania nieco wędzonej nutki. I okazało się, że to przepyszne zdrowe pomysłowe danie idealne dla osób znudzonych tradycyjnymi sosami.

Ja, kiedy byłam na studiach, jadłam makaron przynajmniej trzy razy w tygodniu, więc każda innowacyjność była na wagę złota ;) A w tym przypadku okazała się jeszcze przepyszna. Bardzo polecam spróbować :)

Penne z jarmużem, łososiem i batatami

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 570 kalorii 32B, 69W, 18T, 10 błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 100 g łososia wędzonego
  • 150 g jarmużu
  • 1/2 batata obranego (ok. 150 g)
  • 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron penne gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
  2. Batata obieramy i gotujemy lub pieczemy do miękkości.
  3. Jarmuż dokładnie myjemy i blanszujemy we wrzątku ok. 7 minut.
  4. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i smażymy 1-2 minuty. Wrzucamy jarmuż. Mieszamy.
  5. Do warzyw dodajemy makaron. Ponownie mieszamy.
  6. Batata rozgniatamy widelcem i mieszamy z makaronem, żeby rozszedł się po całości.
  7. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Trzymamy na ogniu mieszając, aż ser się roztopi. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

I LOVE LIFE 1 marca 2017 - 17:57

Interesujący przepis i ciekawe smaki :)

Odpowiedz
Ania S 2 marca 2017 - 04:40

Jarmuż mam w lunch boxie na dziś :)) A Twoje danie bez łososia bym zjadła :)

Odpowiedz
Ervisha 3 marca 2017 - 16:05

Jak ja dawno nie jadłam makaronu :P

Odpowiedz
Jud 3 marca 2017 - 16:41

Muszę kiedyś spróbować takiego połączenia na obiad, bo wszystkie składniki bardzo lubię :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close