fbpx

Pęczotto z kurczakiem i warzywami

by Kucharka w baletkach

Ostatnio postanowiłam poznać trochę nowych smaków i poeksperymentować z kaszami, które dotąd trochę pomijałam w kuchni. I to był duży błąd. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami kasze są wręcz wspaniałe. Każda ma swój unikatowy, ciekawy smak i każda jest na swój sposób wyjątkowa. Tylko trzeba je w odpowiedni sposób przyrządzić. Ja sama szukałam jakiś inspiracji po zakupie pęczaku, który jadłam pierwszy raz dopiero w poprzednim tygodniu. Już w momencie, kiedy zobaczyłam nazwę „pęczotto” wiedziałam, że na pewno to danie trafi na mój talerz i powstało pęczotto z kurczakiem i warzywami. Risotto uwielbiam, a niby-risotto z kaszy brzmiało naprawdę ciekawie :> Pęczotto z kurczakiem i warzywami jest naprawdę wyśmienite i absolutnie musicie tego spróbować!

Pęczotto z kurczakiem i warzywami

~ 1 duża cebula
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 3 czerwone papryki
~ 500 g cukinii
~ 1 łyżka oliwy
~ 150 g kaszy pęczak
~ 1 duży plaster sera (ok. 25 g)
~ 2 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (z kostki może być ;))
~ 2 łyżka śmietany (jogurtu)
~ sól, pieprz
~ przyprawa do kurczaka

Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś z kurczaka. Smażymy, aż kurczak będzie gotowy. Wrzucamy kaszę i chwileczkę smażymy. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.

W połowie (po ok. 10 minutach) dodajemy pokrojone w kostkę papryki i cukinię. Mieszamy i dalej dusimy. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Gdy już pęczak wchłonie bulion, a warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt/śmietany oraz pokrojony drobno ser. Mieszamy dobrze, żeby ser się rozpuścił. Solimy i pieprzymy. Podajemy od razu. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

7 komentarzy

zblogowani 16 maja 2014 - 18:27

w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na http://www.zblogowani.pl

Odpowiedz
Joanna Kołodziejska 17 maja 2014 - 11:03

Wygląda jak coś co mogłabym zjeść, może oprócz sera i śmietany, ale nie są przecież nie do zastąpienia :D Mniam, mniam. Głodna się zrobiłam :<

Odpowiedz
admin 17 maja 2014 - 11:04

Śmietanę zastąp jogurtem kochana :* A bez sera też będzie pyszne!

Odpowiedz
*Nataleczka* 17 maja 2014 - 12:57

Przepis bardzo ciekawy.
Szkoda, że nie masz opcji obserwatorów bo bym miała wszystko jak cos dodasz.
Zapraszam do siebie, obserwuje bloga :)

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 17 maja 2014 - 14:40

wygląda smakowicie :)

Odpowiedz
Marcela 17 maja 2014 - 20:16

mmmmm… z pewnością uległabym takiej pokusie :)

Odpowiedz
Adela 23 stycznia 2020 - 16:04

Lubię takie dania, tylko rzadko je robię bo w moim domu jem to sama

Odpowiedz

Skomentuj

Close