Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową to przepyszna sezonowa propozycja na idealny obiad na lato. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym daniu, to pęczotto to takie polskie risotto, w którym ryż arborio lub carnaroli zastępujemy kaszą pęczak.
Muszę powiedzieć, że ja absolutnie uwielbiam różne wariacje pęczottowe. Bardzo często gotuję wegańskie pęczotto z pieczonym tofu i pęczotto z indykiem. Choć uwielbiam risotto, to pęczotto darzę chyba podobną miłością.
Wystarczy spróbować raz, żeby przekonać się, ile kryje w sobie smaku i jak szybko można się od niego uzależnić. Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową jest też bardzo łatwe, sycące, zdrowe i lekko kremowe, dzięki dodatkowi mozzarelli. Mam nadzieję, że nie tylko moje letnie obiady umili ;-)
Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową
(2 porcje)
- 100-150 g kaszy pęczak
- 2 cebulki dymki
- 250 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
- 400 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 50 g mozzarelli
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 szklani bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1.Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solem, pieprzem, papryką i czosnkiem.
2. Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy chwilkę posiekane cebulki od dymki. Następnie dorzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, aż mięso prawie dojdzie.
3. Następnie wrzucamy kaszę. Po 1-2 minutach całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut.
4. W tym czasie od fasolki odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze części.
5. Wrzucamy pokrojoną fasolkę i ponownie dusimy pod przykryciem 10 minut (w razie potrzeby dolać trochę wody!).
6. Po tym czasie, gdy kasza już wchłonie bulion dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aż się pięknie roztopi. Całość solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypior, mieszamy i podajemy. Smacznego :)
10 komentarzy
Lubie dania z fasolką ;D
Ostatnio bardzo polubiłam takie jednogarnkowe dania :) Twoja propozycja jest baaardzo kusząca :)
Właśnie mam fasolkę w lodówce, będzie dziś na obiadek <3
Może zrobię coś w podobnej formie… tylko kaszy brak, więc jednak ryż zostanie ;D
Pęczak uwielbiamy, chętnie wykorzystam Twój przepis.
mmmniam.. rewalacyjnie się prezentuje :) kocham takie smaki!
bardzo ciekawy pomysł na obiad :)
Mam pytanie odnośnie mozzarelli, czy w przepisie chodziło o tę w kulkach?
W kulce albo mini kulkach (takich z zalewy ;))
Wypróbowane, jest cudownie pyszne! 😊
Cieszę się bardzo <3