Pomidory już weszły na salony, a bakłażany powoli się skradają, więc czas najwyższy na wykorzystanie tego pysznego duetu. A na taką okazję nada się idealnie włoska zapiekanka Parmigiana di melanzane. Usłyszałam o niej już dawno i z początku wydała mi się raczej zwyczajna, ale kiedy już ją przygotowałam to się zachwyciłam. Bakłażany mięciutkie i aromatyczne w przepysznym pomidorowym sosie ze świeżych pomidorów, a to wszystko z rozciągającym się i takim pysznym serem. Dla tej potrawy najlepiej zaopatrzyć się w dobry wyrazisty parmezan i delikatną mozzarellę – świetnie się razem komponują i całość smakuje niebiańsko. We Włoszech podaje się ją jako warzywny dodatek po daniu głównym, ale możecie ją podać do mięsa, kotletów czy jak ja, do smażonych tostów (moje małe comfort food choć ostatnio stanie nad patelnią trochę męczy :P). Z czymkolwiek lub bez czegokolwiek podacie będzie smakowała wspaniale. Polecam gorąco :)

SKŁADNIKI
- 2 średnie bakłażany (ok. 400-500 g)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów (nie w sezonie warto użyć 400-500 ml passaty pomidorowej :))
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 3-4 łyżki parmezanu (ok. 30 g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub garść świeżej)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (lub świeżego)
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażany kroimy w plastry, solimy z obydwóch stron i odstawiamy przynajmniej na 30 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy do miękkości (można też posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w 200 stopniach ok. 7 minut.
- Na osobnej patelni na rozgrzanej 1 łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusimy ok. 10 minut, aż powstanie sos. Dodajemy przecier, troszkę wody (żeby sos nie był zbyt gęsty) i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na dno natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki sosu i układamy warstwę plastrów bakłażana (1/3 wszystkich plastrów). Przykrywamy sosem (1/3 całego sosu) i połową mozzarelli w plastrach. Układamy kolejną warstwę bakłażanów, 1/3 sosu, resztę mozzarelli, ostatnią warstwę bakłażanów i polewamy sosem na wierzchu.
- Zapiekamy 25 minut w 190 stopniach. Po tym czasie wierzch posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszce 5 minut. Podajemy. Smacznego :)

3 komentarze
Słyszałam ale nie jadłam – może być smaczne :)
Przepyszne połączenie :) Dawno nie jadłam bakłażana, muszę kupić :D
Wygląda pysznie, na obiad super :)