fbpx

Owsianka z czereśniami i cukinią

by Kucharka w baletkach

Czereśnie to chyba owoce, które najbardziej kojarzą mi się z wakacyjną beztroską, bo jeszcze kiedy byłam mała często chodziliśmy je zrywać do mojej cioci, która miała wielkie drzewo, a ja zawsze kończyłam na barana u wujka :D I pamiętam, że potem w kuchni stały wielkie miski pełne okrągłych pięknych czereśnie i robiliśmy z nich mnóstwo ciast. A dzisiaj zapraszam na trochę inne wykorzystanie czereśni idealne na umilenie poranka – owsianka z czereśniami przed Wami :) Bardzo proste, ale bardzo smakowite śniadanie, a czereśnie lekko podgrzane od owsianki to po prostu bajka <3 Najgorsze oczywiście jest usuwanie pestek, ale naprawdę warto. Owsianka z czereśniami i cukinią to cudo po poranku, zapraszam :)

Owsianka z czereśniami i cukinią

(1 porcja)

~ 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 1 szklanka mleka
~ 100 g cukinii
~ 150 g czereśni
~ ew. 1/2 łyżeczki cynamonu

Płatki zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut (ja zawsze po prostu odstawiam na noc, żeby rano nie musieć czekać ;)).

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciskamy z niej sok. Dodajemy do płatków razem z mlekiem. Podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia (nie gotujemy ;)). Przekładamy do miseczki. Na wierzch wysypujemy czereśnie, posypujemy cynamonem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 11 lipca 2018 - 08:04

ALeż mam ochotę na czereśnie xD

Odpowiedz
Wege Psycholek 11 lipca 2018 - 10:42

Kocham czereśnie <3 a owsianka z nimi smakuje na pewno pysznie :))

Odpowiedz
Natalia 11 lipca 2018 - 13:31

Preferuje gęste owsianki, ale z cukinią muszę w końcu spróbować :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close